Masmix79 Posted November 19 Share Posted November 19 Panowie, Stałem się szczęśliwym ??? posiadaczem Legacy V 2013 r z benzynowym silnikiem 2.0 150 km. Prośba o info od użytkowników na temat automatycznej skrzyni biegów - moja lekko wyje po zdjęciu nogi z pedału gazu, głos ucicha po wejściu silnika na obroty. To chyba nie do końca ok, w czym może być problem? Druga kwestia to to że jak wciskam mocno pedał gazu w opcji D (automat) auto wchodzi na obroty , przyspiesza ale baaaaardzo długo nie zmienia biegu, oczywiście jak ujmę gazu albo jadę delikatnie to przełącza sprawnie, na manetkach też ale ta jazda w trybie automat trochę mnie zastanawia. Dajcie cynk co myślicie, dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted November 20 Share Posted November 20 9 godzin temu, Masmix79 napisał(a): jak wciskam mocno pedał gazu w opcji D (automat) auto wchodzi na obroty , przyspiesza ale baaaaardzo długo nie zmienia biegu Nie zmienia biegu bo... ich nie ma A w Twoim roczniku skrzynia jeszcze nie symulowała biegów. Skrzynia reaguje prawidłowo, adekwatnie do obciążenia zwiększa obroty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jumpman Posted November 20 Share Posted November 20 10 godzin temu, Masmix79 napisał(a): jak wciskam mocno pedał gazu w opcji D (automat) auto wchodzi na obroty , przyspiesza ale baaaaardzo długo nie zmienia biegu Zmienia przełożenie utrzymując optymalne obroty, na tym polega działanie przekładni lineartronic, efekt akustyczny moze być "średnio przyjemny", ale skrzynia zachowuje się prawidłowo. W nowszych rocznikach w jakims stopniu symuluje zmiane "biegu" aby zmniejszyć efekt wycia. 10 godzin temu, Masmix79 napisał(a): moja lekko wyje po zdjęciu nogi z pedału gazu, to jest dziwne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Masmix79 Posted November 20 Author Share Posted November 20 ok, ale to buczenie nie jest normalne wg mnie po odjęciu gazu - jutro podjadę do fachowca od skrzyni - zobaczymy jaki będzie wyrok Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted November 20 Share Posted November 20 Pytanie, czy ten fachowiec ogarnia również CVT? Generalnie pierwsze lineartronic od Subaru nie pracowały bezgłośnie, pracy towarzyszy lekki świst. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Masmix79 Posted November 21 Author Share Posted November 21 Po podłączeniu do kompa komunikat jak w załączeniu - ktoś coś podpowie w temacie? Czy w tym czujniku są jakieś łożyska lub coś co może mieć wpływ na delikatne buczenie skrzyni po odjęciu gazu, o którym pisałem wcześniej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted November 21 Share Posted November 21 Godzinę temu, Masmix79 napisał(a): Po podłączeniu do kompa komunikat jak w załączeniu - ktoś coś podpowie w temacie? Czy w tym czujniku są jakieś łożyska lub coś co może mieć wpływ na delikatne buczenie skrzyni po odjęciu gazu, o którym pisałem wcześniej? Nie ma znaczenia. Czujnik jest przy rozdzielaczu maglownicy. W przypadku awarii czujnika przestanie działać wspomaganie. Na pracę napędu nie ma żadnego wpływu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Masmix79 Posted November 21 Author Share Posted November 21 4 minuty temu, ir3n3usz napisał(a): Nie ma znaczenia. Czujnik jest przy rozdzielaczu maglownicy. W przypadku awarii czujnika przestanie działać wspomaganie. Na pracę napędu nie ma żadnego wpływu. jakaś podpowiedź co może w trawie piszczeć? Łożysko w kole wyłoby raczej ciągle chyba a nie tylko po odjęciu nogi z gazu chyba, że wtedy go mniej słychać? Łożysko w skrzyni? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ir3n3usz Posted November 21 Share Posted November 21 5 minut temu, Masmix79 napisał(a): jakaś podpowiedź co może w trawie piszczeć? Łożysko w kole wyłoby raczej ciągle chyba a nie tylko po odjęciu nogi z gazu chyba, że wtedy go mniej słychać? Łożysko w skrzyni? Łożyska w CVT czasami padają, więc nie byłby to odosobniony przypadek. Musi to zobaczyć ktoś doświadczony z tymi skrzyniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts