Jump to content

skrzynia Lineartronic działanie

Masmix79

Recommended Posts

Panowie,

Stałem się szczęśliwym ???  posiadaczem Legacy V 2013 r z benzynowym silnikiem  2.0 150 km. Prośba o info od użytkowników na temat automatycznej skrzyni biegów - moja lekko wyje po zdjęciu nogi z pedału gazu, głos ucicha po wejściu silnika na obroty. To chyba nie do końca ok, w czym może być problem? Druga kwestia to to że jak wciskam mocno pedał gazu w opcji D (automat) auto wchodzi na obroty , przyspiesza ale baaaaardzo długo nie zmienia biegu, oczywiście jak ujmę gazu albo jadę delikatnie to przełącza sprawnie, na manetkach też ale ta jazda w trybie automat trochę mnie zastanawia. Dajcie cynk co myślicie, dzięki

9 godzin temu, Masmix79 napisał(a):

jak wciskam mocno pedał gazu w opcji D (automat) auto wchodzi na obroty , przyspiesza ale baaaaardzo długo nie zmienia biegu

Nie zmienia biegu bo... ich nie ma ;) A w Twoim roczniku skrzynia jeszcze nie symulowała biegów. Skrzynia reaguje prawidłowo, adekwatnie do obciążenia zwiększa obroty.

10 godzin temu, Masmix79 napisał(a):

jak wciskam mocno pedał gazu w opcji D (automat) auto wchodzi na obroty , przyspiesza ale baaaaardzo długo nie zmienia biegu

Zmienia przełożenie utrzymując optymalne obroty, na tym polega działanie przekładni lineartronic, efekt akustyczny moze być "średnio przyjemny", ale skrzynia zachowuje się prawidłowo. W nowszych rocznikach w jakims stopniu symuluje zmiane "biegu" aby zmniejszyć efekt wycia.

10 godzin temu, Masmix79 napisał(a):

moja lekko wyje po zdjęciu nogi z pedału gazu,

to jest dziwne.

Po podłączeniu do kompa komunikat jak w załączeniu - ktoś coś podpowie w temacie? Czy w tym czujniku są jakieś łożyska lub coś co może mieć wpływ na delikatne buczenie skrzyni po odjęciu gazu, o którym pisałem wcześniej?

1700595804738.jpg

Godzinę temu, Masmix79 napisał(a):

Po podłączeniu do kompa komunikat jak w załączeniu - ktoś coś podpowie w temacie? Czy w tym czujniku są jakieś łożyska lub coś co może mieć wpływ na delikatne buczenie skrzyni po odjęciu gazu, o którym pisałem wcześniej?

1700595804738.jpg

Nie ma znaczenia. Czujnik jest przy rozdzielaczu maglownicy. W przypadku awarii czujnika przestanie działać wspomaganie. Na pracę napędu nie ma żadnego wpływu. 

4 minuty temu, ir3n3usz napisał(a):

Nie ma znaczenia. Czujnik jest przy rozdzielaczu maglownicy. W przypadku awarii czujnika przestanie działać wspomaganie. Na pracę napędu nie ma żadnego wpływu. 

jakaś podpowiedź co może w trawie piszczeć? Łożysko w kole wyłoby raczej ciągle chyba a nie tylko po odjęciu nogi z gazu chyba, że wtedy go mniej słychać? Łożysko w skrzyni?

5 minut temu, Masmix79 napisał(a):

jakaś podpowiedź co może w trawie piszczeć? Łożysko w kole wyłoby raczej ciągle chyba a nie tylko po odjęciu nogi z gazu chyba, że wtedy go mniej słychać? Łożysko w skrzyni?

Łożyska w CVT czasami padają, więc nie byłby to odosobniony przypadek. Musi to zobaczyć ktoś doświadczony z tymi skrzyniami.