Jump to content

Delikatne pojedyńcze stuknięcie po nacisnięciu hamulca?

Gliwot

Recommended Posts

Hej

Uruchomiłem po miesiącu stania swoje Legacy i czasem po naciśnięciu delikatnie hamulca jest pojedyńcze stuknięcie gdzieś z tyłu mam wrażenie. Nie jest związane ze zmianą biegów, wystarczy delikatnie nacisnąć i co jakiś czas powoduje to jednorazowe stuknięcie, takie metaliczne.

Jakieś wskazówki co sprawdzić?

16 godzin temu, Gliwot napisał:

Hej

Uruchomiłem po miesiącu stania swoje Legacy i czasem po naciśnięciu delikatnie hamulca jest pojedyńcze stuknięcie gdzieś z tyłu mam wrażenie. Nie jest związane ze zmianą biegów, wystarczy delikatnie nacisnąć i co jakiś czas powoduje to jednorazowe stuknięcie, takie metaliczne.

Jakieś wskazówki co sprawdzić?

Klocki. Może gdzieś nie ma lub coś jest nie tak z blaszką montażową? 

klocki mogły się skończyć... może być problem z tłoczkiem i chodzi ze skokiem  zamiast płynnie. może być problem z zniszczonymi prowadnicami zacisku choć z tyłu raczej to się nie dzieje. jeśli na tarczy jest korozja to wciśnięcie hamulca może powodować szurania stuki.

Jeszcze jest jedna sprawa to luz w układzie zawieszenia przy wciśnięciu hamulca luz się uwydatnia.

Edited by SubaruLPG

Tak jak kolega wyżej pisze.

To wszystko, to miejsce, w którym szukać. Jak masz u kogo, wjedź na kanał, sprawdźcie wszystkie elementy gumowe. Jak nie, to kolo w dół i klocki/zaciski