Jump to content

Dławienie podczas ruszania


Narrator
 Share

Recommended Posts

Od kilku dni mam dziwny problem z Imprezą. Podczas bardziej dynamicznego ruszania w okolicach 2-2,5k obrotów silnik nagle jakby się dusił. Obroty spadają na chwilę w dół, samochód zwalnia i po chwili wszystko wraca do normy. Im szybciej chcę ruszyć tym to przyduszenie jest mocniejsze. 

Problem nie występuję jedynie gdy ruszam jak emeryt bardzo powoli puszczając sprzęgło.

 

Mam nagrany obrotomierz w trakcie ruszania: https://photos.app.goo.gl/qARcU3d4Xg2QYKYO2 (ten metaliczny dźwięk to klucze na półce). 

 

Auto to Impreza GD NA. Może ktoś wie co mu dolega?

Problem pojawił się nagle. Nic nie było grzebane. Do tej pory wymieniłem tylko filtr powietrza ale nie pomogło. 

 

Pozdrawiam

Edited by Narrator
Link to comment
Share on other sites

Przyczyn może być kilka. U mnie przy podobnych objawach pomogła wymiana świec. Przy okazji sprawdzilem cewki, czujnik spalania stukowego i przeczyscilem przepływomierz.

 

Edited by _scooby_
Link to comment
Share on other sites

Świec nie brałem pod uwagę bo mają ledwie 2 kkm. Cała reszta czyli kable WN, wszystkie filtry, płyny, rozrząd itp. itd. wymieniałem po zakupie auta (4 kkm temu).

 

Dzisiaj wrzucę logi. Może coś będzie widać. 

 

Ale tak jeszcze myślę na sprzęgłem, czy może dawać podobne objawy?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, rosaskc napisał:

Jeśli masz nowe świece, to też je sprawdź. Któraś może być wadliwa albo źle dokręcona, etc.

 

Ale gdyby świece były wadliwe to problem występował by zawsze a nie tylko przy ruszaniu. W trakcie jazdy wszystko działa bardzo dobrze, samochód od razu reaguje na gaz i przyśpiesza bez zastrzeżeń. Tak mi się przynajmniej wydaję ale specjalistą nie jestem więc sprawdzę :)

 

Dzisiaj zrobiłem loga romraiderem. Moment gdy obroty spadają zaznaczyłem na czerwono. Widać na nim jak przepustnica się otwiera a obroty lecą w dół w momencie jak samochód rusza. 

 

5a524f74d9c4c_dlawieniekopia.thumb.jpg.7526e08e874c03a048588397c8589fb4.jpg

Link to comment
Share on other sites

U mnie na wolnych obrotach auto pracowało idealnie. Przy ok. 2300obr/min następowało zadlawienie(nie zawsze ale w 75% miałem zadławienie ). Na wyższych obrotach problem się nie pojawiał. Przyczyną okazały się świece.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...