Panther Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 (edited) Witam, pytanie może nieco laickie, niemniej jakie znaczenie w 2.0 n/a 125 KM ma elektrozawór (solenoid) taki jak na przykładowym zdjęciu http://tinyurl.com/o5jt96t Ułamał się jeden z króćców. Objawy: jakieś buczenie spod maski i zachowanie auta jakby miało połowę mocy (wolna i słaba reakcja na gaz). Po sklejeniu buczenie ustało. Elektrozawór nie działa. Jak ważny jest ten element w samochodzie bez turbo? Edited November 26, 2015 by Panther Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted November 24, 2015 Share Posted November 24, 2015 http://myforester.ru/topic17444.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_dz Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 Jak ważny jest ten element w samochodzie bez turbo Bardzo ważny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panther Posted November 25, 2015 Author Share Posted November 25, 2015 (edited) @cybel dzięki, ale ten z ceglastymi króćcami jest od turbo i ma inną średnicę. Do silnika bez turbo są inne średnice przewodów. Ktoś może kojarzy jakie oznaczenie będzie miał elektrozawór do sf 2.0 n/a 125 km 2000r ? Edited November 26, 2015 by Panther Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 a za to on właściwie odpowiada, z ruskiej strony kumam tyle co nic, coś z powietrzem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted November 25, 2015 Share Posted November 25, 2015 @@Panther to chyba będzie to http://opposedforces.com/parts/info/16102AA260/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panther Posted November 27, 2015 Author Share Posted November 27, 2015 Qurcze to chyba nie ten Twój z linku jest do s11. Mam wersję s10 z ej20j ... może jutro uda mi się znaleźć chwilę na wykręcenie zaworu i odczyt kodu. Tylko zastanawiam się na ile zawór pomaga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panther Posted November 30, 2015 Author Share Posted November 30, 2015 a za to on właściwie odpowiada, z ruskiej strony kumam tyle co nic, coś z powietrzem... z tego co się doszukałem to za odpowietrzanie zbiornika paliwa, i o ile dobrze rozumiem doprowadza opary paliwa do silnika. Tylko na ile to pomaga, przeszkadza lub jest obojętne dla silnika bez turbo nie mam pojęcia ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted November 30, 2015 Share Posted November 30, 2015 Tylko na ile to pomaga, przeszkadza lub jest obojętne dla silnika bez turbo nie mam pojęcia ... no właśnie liczyłem na jakąś rzeczową odpowiedź jakie mogą być skutki jego uszkodzenia ew jaka jest jego rola - to sobie skutki sam ogarnę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panther Posted December 1, 2015 Author Share Posted December 1, 2015 M. in w tym celu założyłem ten temat To oświeć mnie co do tych "skutków" skoro tak ogarniasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
ozarek Posted December 1, 2015 Share Posted December 1, 2015 To oświeć mnie co do tych "skutków" skoro tak ogarniasz powtórzę się - jak będę znał rolę tego zaworu to będę w stanie dojść do skutków awarii. Póki co nie rozumiem jego roli więc jak mogę iść dalej? Kuma teraz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts