sebek Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 (edited) Cześć Moje auto dużo pipczy, prócz momentu parkowania auta (sensory zbliżeniowe) i nie widze w tym logiki. Czy w XV są inne rzeczy które wydają dzwięki (ten sam rodzaj pipczenia) np Auto Start Stop? Generalnie dźwięków jest zadużo i zamiast pełnić funkcję pomocniczą, przeszkadzają i zaczynam je ignorować. Auto piczy sobie czasem podczas jazdy, być może przejeżdzam zbyt blisko innych aut, albo czujniki są źle skalibrowane. Zauważyłem że pipczy przy przekraczaniu 30km/h (w obie strony) ale co ciekawe nie zawsze, Czasami są tą 2 pipknięcia i cisza czasami sygnał przerywany trwa dłużej. Edited March 27, 2015 by sebek Link to comment Share on other sites More sharing options...
FanSub Posted March 27, 2015 Share Posted March 27, 2015 (edited) W Polsce czujniki parkowania nie są dostępne w kompletacji fabrycznej w żadnej wersji. Od Comfort wzwyż jest kamera cofania. Sebek, czy w Czechach czujniki są fabryczne ? Edited March 27, 2015 by FanSub Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted March 27, 2015 Author Share Posted March 27, 2015 Coś poprzedni właściciel mówił że były dołożone, ale są w kolorze nadwozia więc nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robgas44 Posted April 20, 2015 Share Posted April 20, 2015 Jeśli masz czujniki parkowania z przodu, mogą "pipczeć" przy wymijaniu samochodu. Oczywiście nie jest tak zawsze, a jedynie w sytuacjach jazdy w wąskich uliczkach itp. Tak było w moim poprzednim aucie - Foresterze - ale przewidująco zainstalowano mi ręczny wyłącznik przednich czujników i tym sposobem w niesprzyjających warunkach dezaktywowałem czujniki przednie. "Pipczenie" w XV, dla mnie nie jest uciążliwe. Głównie pojawia się, kiedy temperatura otoczenia spada poniżej 3 stopni i po kolejnych 2 godzinach nieprzerwanej podróży. Nie wiem jak z pierwszą przyczyną, ale druga, jak sądzę, jest do usunięcia lub zmodyfikowania w komputerku -....a może ze względów bezpieczeństwa niema takiej możliwości. Jeszcze inny moment "pipczenia" jest związany z wyłączeniem stacyjki po wyłączeniu silnika funkcją istop. Towarzyszy mu ostrzeżenie wyświetlane na ekranie centralnym. No i zasadnicze "pipczenie" czujników cofania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted April 22, 2015 Author Share Posted April 22, 2015 moje auto ma czujniki z przodu i tyłu (z tyłu jest osobny głośniczek), przedni głośniczek jest gdzieś pod kolumną kierownicy, w każdym razie nauczyłem się już nie dojeżdżać za blisko do innych aut, oraz barierek, piczy mi czasem jak coś mnie mija, lub ja coś, czasem łapie większe słupy, ostatnia ktoś mi przechodził przed samochodem i też zapiczało Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted July 1, 2015 Author Share Posted July 1, 2015 (edited) no to odkryłem ukryty guziczek z głośniczkiem do wyłączania przednich czujników parkowania jedno naciśnięcie blokuje czujniki na około minutę drugie dezaktywuje sensory i nic już nie piczy Edited July 1, 2015 by sebek Link to comment Share on other sites More sharing options...
FanSub Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 To już zatyczki nie będą potrzebne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted July 15, 2015 Author Share Posted July 15, 2015 zatyczki są nadal niezbęde na urywający głowę hałas na autostradzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karas Posted July 15, 2015 Share Posted July 15, 2015 zmien opony , wycisz auto ( sa firmy ktore zajmuja sie tym profesjonalnie i nie kosztuje to nie wiadomo ile ) albo sprzedaj i kup cos innego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts