Picasek Posted June 12, 2014 Share Posted June 12, 2014 Witam. Odkąd stałem się posiadaczem Subaru Imprezy GT My99 posiadałem jeden kluczyk, który się niestety złamał. Na chwilę obecną przykładam kostkę która była w kluczyku do stacyjki i jakoś odpalam. Na dzień dzisiejszy mam dwie możliwości... Znaleźć jakąś dobrą surówkę ( niestety takiej nie znalazłem, tylko jakieś badziewie z allegro) lub kupić stacyjkę z kompletem kluczy. Teraz mam do Was szanowni klubowicze pytanie. Czy jeśli zamontuję inną stacyjkę i włożę kluczyk który był w komplecie to samochód odpali ? Nie bardzo wiem jak to jest w Subaru ale czy muszę kupić stacyjkę z komputerem ? Jeśli bym rezygnował ze stacyjki i kompa to czy możecie polecić jakąś firmę, która sprzedaje surówki kluczy z miejscem na kostkę ??? (w miarę podobne do oryginalnego kluczyka Subaru) Będę wdzięczy na wszelką pomoc. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr. Why Posted June 13, 2014 Share Posted June 13, 2014 Znajdź w Rzeszowie firmę która dorabia kluczyki samochodowe. W poznaniu jest ich kilka, za dorobienie kluczyka z immo do Toyoty płaciłem coś kolo 250-300 zł, a koszt dorobienia bez immo wynosił w granicach 100zł. Zadzwoniłem wcześniej, ściągneli i całość "dorobienia" zajęła może z 10min. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Picasek Posted June 13, 2014 Author Share Posted June 13, 2014 (edited) Mr.Why u mnie jest jeszcze taki problem, że odkąd mam kostkę przyklejoną przy cewce stacyjki nie chce odpalać przy niższych temperaturach. Nie wiem co może być powodem... Czy ta kostka musi być koniecznie w kluczyku, czy Imo jest uszkodzone w jakiś sposób. Żeby nie pchać się w koszty w dorabianie drugiego klucza (może okazać się, że to tylko strata pieniędzy) chciałem spróbować z inną stacyjką ( za 60 zł można już kupić z kompletem 2 kluczy). Pytanie tylko czy po zamontowaniu jej Subaru odpali. Jeśli okaże się, że odpali ale przy niższych temperaturach będą problemy, będę zmuszony usunąć Immobilizer Edited June 13, 2014 by Picasek Link to comment Share on other sites More sharing options...
cianbo Posted June 13, 2014 Share Posted June 13, 2014 Musisz kupić cały komplet, czyli stacyjkę, klucze i immobiliser który jest oddzielną 'puszką'. W tym roczniku ECU nie ruszasz bo nie trzeba do niego kodować kluczy. Np. taki komplet http://allegro.pl/stacyjka-kluczyk-immo-subaru-impreza-98-00-i4314604973.html tylko ecu zostawiasz swoje i według mnie będzie działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lojszczyk Posted June 13, 2014 Share Posted June 13, 2014 (edited) Będziesz musiał zostawić tę samą pastylkę . Jeśli zmienisz tę pastylkę to komputer nie odczyta kluczyka . Poszukaj takiego kluczyka który zmieści cewkę . Na cewce możesz mieć wytartą (uszkodzoną) izolację i robi się przebicie . Edited June 13, 2014 by lojszczyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Picasek Posted June 21, 2014 Author Share Posted June 21, 2014 Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Spróbuję kupić kluczyk ,,surówkę'' (jest jakaś na allegro za 30zł) z miejscem na kostkę i trochę testów zrobię. Jeśli będzie ok to dam do dorobienia kluczyk łącznie z kostką, a jak nie to kupię cały komplet (kluczyk, stacyjka i komp). Link to comment Share on other sites More sharing options...
ŚwiniakCT Posted June 21, 2014 Share Posted June 21, 2014 Jeśli potrzebujesz dobrej surówki pisz PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts