Jump to content

Forester 2003 jakie opony A/T ??

Bartoszek

Recommended Posts

Witam,

Jakie opony w miarę wąskie i wysokie można maksymalnie włożyć do Forestera z 2003?

Chciałbym założyć opony A/T wąskie i wysokie aby zwiększyć maksymalnie zdolności terenowe.

Zachowanie na szosie mnie nie interesuje.

Czy ewentualnie ktoś z Was wykonuje dystanse pod sprężyny, aby unieść budę?

Ewentualnie może ktoś posiada przynajmniej rysunki techniczne w/w??

Ja używam Geolanderów Yokohamy 215/70/R15, ale opony jako sposób na lift (wg. mnie) to raczej półśrodek.

Temat samego lifta w Foresterze na pewno poruszony jest na "forum z kreską" ( https://www.google.pl/search?q=podnoszenie+forestera&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=Lo6oUuPMLMSm0QW89oGQBQ ) ,a wydaje mi się że na tym forum też już ktoś o tym pisał.

Jeśli chodzi o dystanse z tego co wiem jedna firma z Wrocławia robi takie dystanse, ale nie pamiętam nazwy. Jeśli chodzi o wzory lub rysunki techniczne takich podkładek to proszę:

http://offroadsubarus.com/showthread.php?t=595

Pozdrawiam

Dzięki, Chciałbym założyć jakieś opony A/T lub M/T oponki, może ktoś z Was ma już sprawdzony rozmiar do Forester 2,0X SG wolnossaka z 2003?

Czy 195/80R15 wejdzie?? nie zaczepia nigdzie przy skręcaniu? (W tym rozmiarze jest największy wybór opon)

różnica między 205/70/R15 to 3,61% , a w wysokości różnica +0,5"

Czy ktoś z was może przynajmniej próbował włożyć taką oponę?

Edited by Bartoszek

• 2 months later...
  • 1 month later...

Mam w tej chwili Geolandar A/T-S G012 215/60/17.

Z przodu założyłem dystanse 20mm ze względu na brembo, z tyłu 20 mm ze względu na odległość od amora.

Felgi OEM  Enkei 17 cali.

Przód obciera lekko o występ nadkola przy skręcie. Nie wiem, jak będzie gdy dojdą duże skoki całego koła.

Trochę się obawiam, że mogę zostawić gdzieś całe nadkole, czy to w Rumunii czy na Plejadach w .......( tu wpisać miejsce na 2014).

@Subary  ciekaw będę Twojej opinii o nich po Rumunii, tą Geolandarę biorę jako ostateczność. Przy Ironmanie to z rozmiarem 215/65/16 nie powinno być problemu.

Chcę założyć General Grabbera AT2 ale nikt mi nie jest w stanie powiedzieć czy opona o średnicy 68,5cm (bo taką ma GG AT2 w tym rozmiarze) wejdzie w nadkole - szczególnie w przednie gdzie jest ten "występęk"  i kółka się skręcają  :)kupować w ciemno nie chcę bo już raz umoczyłem z nalewkami o profilu 65 :)

• 1 year later...

Czy moze ktos lata na 215/75 R15 ? :huh:

Albo 215/70 R15 ?

Wyslane z kieszeni

Ja mam 215/75R15  Falken WildPeak AT na felgach 15x6.5 ET35, jedyne miejsce gdzie lekko ocierały to przednie nadkola w miejscu gdzie schodzą się blachy słupka A 

Auto jest bardziej mułowate i opony słychać lekko prędkość przekłamuje na +3% przebieg na -3% wg GPS więc bliżej prawdy niz na fabrycznych :)

http://i248.photobucket.com/albums/gg166/DTDForums/Falken%20Tire/WildpeakAT.jpg

266_falken_tire_magazine_cover.jpg