Jump to content

Ściąga w lewo.......

WPR

Recommended Posts

Mam Impreze STI 04r EU. Byłem w serwisie na wymianę obejm stabilizatora, łączników itp i zaczeło mnie ściągać. Niestety zbiegło się to z wymianą opon na nowe oraz tarcz i klocków.

Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Robiłem zbieżność. Wszystko mieści się w "zalecanych". Ciśnienie w oponach kilka razy sprawdzałem na różnych manometrach.

Jedynie kąt pochylenia koła prawego wyszedł mi -01,01' (był 02,02') i podobno regulacja się skończyła. Nawiasem mówiąc fabryczny zawias w STI ma regulacje kąta?

Z tego co sam zauważyłem to, że w serwisie chyba odkręcali przednie wahacze (gwinty są czymś posmarowane).

Według tego co ja wiem to musisz mieć równe kąty pochylenia koła prawego i lewego żeby promień zataczania był równy dla obydwu kół. W przeciwnym razie siły od kół podczas jazdy dają moment inny po prawej i po lewej i będzie ściągać.

Popraw kąty na takie same i powinno pomóc. Ewentualnie spróbuj znaleźć przyczynę dlaczego jest poza zakresem i ustaw prawidłowo obydwa.

ja bym pojechał tam gdzie robiłeś.....

to najlepsza rada, zgadzam się.

Jeśli zmiana kąta jest w prawym kole, gdyby miało to wpływ na ściąganie, to ściągało by raczej na prawo. Może po prostu klocki ściślej przylegają na lewym kole.

A może być to wina pompy wspomagania? Już wcześniej miałem taki przypadek, że podczas skręcania czułem opór (chwilowy) i po pokonaniu zakrętu kierownica nie wracała sama do pozycji zero. Czekałem aż się rozleci do końca a ona na złość się "naprawiła" :D .

Teraz łatwiej kręci mi się kierownicą w lewo niż w prawo. Podczas jazdy bo gdy auto stoi to opory są takie same.