vlad Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 Witam Szukam jakichś fleg pod zimówki. Szybkie pytanie. Będą do wolnossącej imprezy GD jak w temacie pasowały felgi z legacy 2? Wiem o nich tyle, że są 15'' 5x100. Jak z ET i otworem centrującym? Z góry dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek_gdynia Posted September 10, 2012 Share Posted September 10, 2012 Mam zimówki na felgach 15 cali od legacy turbo z 1993 roku. Wszystko pasuje bez zastrzeżeń. ET jest chyba 55. Felga jest delikatnie mocniej schowana od seryjnej aluminiowej 16. Rozmiar zimówek to 195/65 R15 natomiast letnie 205/50 R16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlad Posted September 11, 2012 Author Share Posted September 11, 2012 Czyli co, można założyć, że jeśli zgadza się rozstaw śrub, to felgi na 100% podpasują? Bo trochę się obawiam, że mógł być inny otwór centrujący, co spowoduje że będe go musiał rozwiercać lub co gorsza, nie będzie dokładnego oparcia. A za duże ET nie spowoduje, że koła będą mi trzeć o błotniki przy skręcaniu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarmaj Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 A za duże ET nie spowoduje, że koła będą mi trzeć o błotniki przy skręcaniu? Nie, za duże ET spowoduje, że będą trzeć o sprężynę na amortyzatorze. Sprawdź sobie, co to jest ET :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek_gdynia Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Weź pod uwagę, oprócz samej wartości ET, również szerokość felgi. Przy takim samym ET felga 7 calowa ( w porównaniu do 6 calowej) jako, że jest szersza, będzie z jednej strony bardziej schowana w nadkolu o 0,5 cala i będzie też bardziej wystawać o 0,5 cala. Chyba, że źle rozumuje, niech mnie ktoś poprawi. W każdym bądź razie u mnie wszystko działa czyli otwory centrujące są takie same a wartość ET felgi od legacy nie powoduje ( przy oponie 195) tak głębokiego osadzenia w nadkolu, że opona tarła o sprężynę. tu masz kalkulatorek http://www.waxtum.com/auto/rechner/et.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
maslo29sti Posted September 11, 2012 Share Posted September 11, 2012 Witam ja mam do sprzedania komplet orginalnych felg 16x6.5 et55 z subaru impreza 2.0r 2007 w okazyjnej cenie. Autko wyjechało na nich tylko z fabryki po czym w salonie zostały zamienione na złote. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vlad Posted September 11, 2012 Author Share Posted September 11, 2012 Dzięki za wam wszystkim za wyjaśnienia i informacje. Nabyłem już felgi, ale inne niz planowałem. Miały być po taniości do prostowania i malowania, ale trafiły mi się proste i już złote, więc się na nie zdecydowałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts