Jump to content

Pytanie o felgi do imprezy 2.0 NA

vlad

Recommended Posts

Witam

Szukam jakichś fleg pod zimówki. Szybkie pytanie. Będą do wolnossącej imprezy GD jak w temacie pasowały felgi z legacy 2? Wiem o nich tyle, że są 15'' 5x100. Jak z ET i otworem centrującym?

Z góry dzięki za pomoc.

Czyli co, można założyć, że jeśli zgadza się rozstaw śrub, to felgi na 100% podpasują?

Bo trochę się obawiam, że mógł być inny otwór centrujący, co spowoduje że będe go musiał rozwiercać lub co gorsza, nie będzie dokładnego oparcia. A za duże ET nie spowoduje, że koła będą mi trzeć o błotniki przy skręcaniu?

A za duże ET nie spowoduje, że koła będą mi trzeć o błotniki przy skręcaniu?

Nie, za duże ET spowoduje, że będą trzeć o sprężynę na amortyzatorze.

Sprawdź sobie, co to jest ET :wink:

Weź pod uwagę, oprócz samej wartości ET, również szerokość felgi. Przy takim samym ET felga 7 calowa ( w porównaniu do 6 calowej) jako, że jest szersza, będzie z jednej strony bardziej schowana w nadkolu o 0,5 cala i będzie też bardziej wystawać o 0,5 cala. Chyba, że źle rozumuje, niech mnie ktoś poprawi. W każdym bądź razie u mnie wszystko działa czyli otwory centrujące są takie same a wartość ET felgi od legacy nie powoduje ( przy oponie 195) tak głębokiego osadzenia w nadkolu, że opona tarła o sprężynę.

tu masz kalkulatorek http://www.waxtum.com/auto/rechner/et.html

Dzięki za wam wszystkim za wyjaśnienia i informacje. Nabyłem już felgi, ale inne niz planowałem. Miały być po taniości do prostowania i malowania, ale trafiły mi się proste i już złote, więc się na nie zdecydowałem.