Jump to content

Końcowy tłumik do Legacy - niestandardowy

SLEPSON

Recommended Posts

Witam,

wątek o bulgotaniu "jak turbo" mam przewałkowany, ale nie mogę iść w kierunku zmiany kolektora, bo u mnie (chyba tak jak w OBK) to nie podejdzie/nie pasuje..... (mam wersję 2.5 L)

Wciąż mam silny kaprys i potrzebę wzmocnienia , nawet obecnego, brzmienia przez zastosowanie jakieś końcowej puszki (pewnie przelotowej) i tutaj nasuwają się pytania:

czy do mojego wydechu (fabryczny) podejdą np catbacki lub same puszki końcowe od starych imprezek GT lub STI?

Na schematach wydechu nie ma podanych np średnic rur przed tłumikiem końcowym i nie wiem, czy kupując np. catback z rurą 3 cale nie okaże się, że jeszcze trza zrobić jakąś przejściówkę np. na 2.5'', o ile u mnie jest wogóle 2.5'' a nie mniej (rura przed tłumikiem końcowym). Znalazłem ciekawą ofertę na stary wydech z imprezki Gt tutaj:http://www.forum.subaru.pl/viewtopic.php?f=16&t=148537&view=unread#unread i się zastanawiam czy w ogóle warto to brać pod uwagę (mnie z tego interesuje sam backbox lub ew. z tą rurą).

Ogólnie się rozglądam za kocową puszką od imprezy GT lub STI lub puszką innego producenta i tutaj nasuwa się kolejne pytanie: co wpływa na basowe/stłumione brzmienie takiej puchy? Jej średnica i wymiary pozwalające na powstanie odpowiednio niskich częstotliwości, czy coś jeszcze innego? Do czego dążę? --> ano to tego żeby brzmienie było wyjątkowo basowe i miłe dla ucha, czyli bez żadnego bzyczenia i prykania przy wyższych obrotach (ja ma to miejsce w przypadku Civiców i tym podobnych małych pchełek z wiadrem przy dupce). Tak, ma być głośno, ale basowo - nie hałaśliwie-bzycząco.

Niestety dla większości populusu pierdzenie z wydechu to już basowe brzmienie, dla mnie basowe brzmienie to takie z nawiększą mocą w zakresie 40-100 Hz z totalnie obciętą górą pasma... 8)

Widziałem i słyszałem już kilkukrotnie auta, które miały tylko końcową puszkę zmienianą (fakt, za każdym razem było to pokaźne wiadro..) i brzmienie było naprawdę konkretne i ładne nawet przy wysokich obrotach. Słyszałem nawet Golfa, który brzmiał wręcz jak imprezka GT z lat 90' Marzenie! Nistety tak się rozmarzyłem w nasłuchu, że gość odjechał nim zdążyłem zagdać co to ma za wiadro z tyłu.

Będę wdzięczny za rady i sugestie.

P.S.>

1. poza końcówami od innych Subarek rozważam też wykonanie puszki na zamówienia lub zakup np w M-tech lub np. El-tec, choć są różne opinie dot. brzmienia i ciężko się nimi kierować, bo wynikają z indywidualnych gustów...

2. Jeśli ktoś jest z Warszawy i ma w swoim aucie n/a samą końcową puchę i twierdzi że brzmi to konkretnie, to chętnie bym tego posłuchał osobiście (siedzę w dźwięku od lat i takie sprawy wolę badać swoim uchem)

3. Inwestycje typu 2-3 tysie w nowe puszki typu H&S na razie odpadają.... Choć i tu też nie mam pewności czy taka pucha spełni moje oczekiwania...

Weź pod uwagę długość rury wylotowej, Impreza i Forester mają krótsze ,,tyłki" od Legacy i OBK, i jak założysz za krótką rurę, będzie Ci zaciągało spaliny pod zderzak, i jest ryzyko, że będzie śmierdziało spalinami w środku :!:

Jestem z okolic warszawy tj. bliżej Otwocka,sama puszka i brak kata w moim Legacy robi duże wrażenie,niektórzy twierdzą że za głośno,tu masz próbkę--->

http://w609.wrzuta.pl/film/7G5s8Cjm2dA/mov00863

Film nagrywany pralka... :twisted:

Dodam że autko z podtlenkiem LPG :shock:

Nie no, brzmi elegancko :D

Tylko u Ciebie po pierwsze I-generacja Legasia z fabrycznym kolektorem niesymetrycznym, co już dodaje więcej "bulgotu", a u mnie II-generacja, kolektor bezbulgotowy :P Katy to w ogóle mam ponoć 2, a wyjmować nie chcę bo planuję wyjazdy zagraniczne, a tam policja przy kontroli b. często sprawdza emisje spalin i kary są kosmiczne....

Dzięki za odzew!