bzikus7 Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Witam, mam pytanie na które po przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi. W jaki sposób w subaru legacy MY06 kombi 2.0 165KM (wersja przed liftingiem) obsługiwany jest centralny zamek? Czy jest to po CAN czy poza? Chcę zamontować alarm i nie wiem czy muszę kupić analogowy czy po CAN. Z góry dziękuje za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mus Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 ostatnio zakładałem alarm w swoim i z tego co pamiętam to can , a napewno cyfrowo , w związku z tym o 100zł drożej Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzikus7 Posted October 20, 2011 Author Share Posted October 20, 2011 Dzięki mus, a możesz powiedzieć jaki alarm zakładałeś, jakiej firmy? Sterowanie oryginalnym pilotem? Z którego roku masz auto? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkowalczuk Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Wydaje mi się, że jak szukałem informacji o moim MY05 to znalazłem, że CAN był właśnie dopiero od MY06 (mówię o dokładnie tej wersji, czyli 2.0 165 KM). Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Wydaje mi się, że jak szukałem informacji o moim MY05 to znalazłem, że CAN był właśnie dopiero od MY06 (mówię o dokładnie tej wersji, czyli 2.0 165 KM). MY'05 ma CAN Communication System Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzikus7 Posted October 20, 2011 Author Share Posted October 20, 2011 Wydaje mi się, że jak szukałem informacji o moim MY05 to znalazłem, że CAN był właśnie dopiero od MY06 (mówię o dokładnie tej wersji, czyli 2.0 165 KM). Dzięki wiem że ma CAN ale czy centralny zamek też jest po CAN? MY'05 ma CAN Communication System Z tym też się zgodzę ale co z centralnym zamkiem? Wygodniej będzie zamontować alarm pod CAN kwestia wyłapania konkretnych "ramek" i wszystko będzie pod jednym pilotem ale jeżeli centralny nie jest podpięty pod CAN to nie będzie działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Wygodniej będzie zamontować alarm pod CAN kwestia wyłapania konkretnych "ramek" i wszystko będzie pod jednym pilotem ale jeżeli centralny nie jest podpięty pod CAN to nie będzie działać. ja mam pod org. pilota/kluczyk podpięty alarm, centralny i sterowanie szyb -- 20 paź 2011, o 18:16 -- Czy jest to po CAN czy poza? Pod CAN : BODY INTEGRATED UNIT COMBINATION METER TV MONITOR DATA LINK CONNECTOR AUTO A/C CONTROL MODULE ABS CONTROL MODULE VDC CONTROL MODULE YAW RATE SENSOR STEERING ANGLE SENSOR ECM TCM no i klika złączy, ale nie sądze, żeby centralny był podpięty pod jakieś zewnętrzne konektory i nie ujęty. Oczywiście w zależności od modelu nie wszystkie te moduły występują /np.VDC/ Przed liftem, magistrala była jeszcze skromniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mus Posted October 20, 2011 Share Posted October 20, 2011 Dzięki mus, a możesz powiedzieć jaki alarm zakładałeś, jakiej firmy?Sterowanie oryginalnym pilotem? Z którego roku masz auto? Jutro Ci powiem jakiej firmy bo potwierdzenie założenia zostawiłem w pracy, ale sterowanie mam z pilota (tzn otworzenie drzwi dezaktywuje alarm i na odwrót) . Moje auto jest z wrzesnia 2003r. Oczywiście MY04. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzikus7 Posted October 21, 2011 Author Share Posted October 21, 2011 Dzięki okeyten, zamówiłem alarm firmy SEO a dokładniej SEO perfect + interfejs do CAN. Po rozmowie z przedstawicielem sklepu okazało się że SEO perfect CAN to dokładnie to samo co SEO perfekt + interfejs CAN. Jak nie będzie działać CAN to podłącze analogowo a interfejs do CAN będę mógł zwrócić. Jak już do tego siądę mam nadzieję że przyszłym tygodniu napiszę co i jak może porobię jakieś zdjęcia (oczywiście bez info gdzie wpięta centralka) może komuś się przyda. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. mus, czekam na info o alarmie. A jeszcze jedno okeyten, jaki Ty masz alarm? Czy do domykania szyb dodawałeś jakiś dodatkowy moduł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted October 21, 2011 Share Posted October 21, 2011 A jeszcze jedno okeyten, jaki Ty masz alarm? Czy do domykania szyb dodawałeś jakiś dodatkowy moduł? od razu w Emilu było założone, bodaj XSAFE Link to comment Share on other sites More sharing options...
romek_l Posted October 21, 2011 Share Posted October 21, 2011 od razu w Emilu było założone, bodaj XSAFE O! Też mam XSAFE, ale modułu zamykania szyb nie ma (OBK MY05) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mus Posted October 21, 2011 Share Posted October 21, 2011 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. mus, czekam na info o alarmie. też mam SEO Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzikus7 Posted October 21, 2011 Author Share Posted October 21, 2011 Ok jeszcze raz dzięki za informacje. Tak jak pisałem wcześniej zamówiony alarm z możliwością podpięcia pod CAN. Zdam relację w przyszłym tygodniu co i jak wyszło, będzie info dla innych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mus Posted October 21, 2011 Share Posted October 21, 2011 OK , tylko zastanawiam się co z domykaniem tych szyb jak to funkconuje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted October 21, 2011 Share Posted October 21, 2011 wg serwisowki szyna CAN jest od poczatku 4gen, czyli od MY04. U mnie przynjamniej jest . Alarm mialem kupowany wlasnie pod CAN i chyba to wlasnie jest SEO. U mnie podpieli tak, zebym nie mial dodatkowego pilota, czyli sterowanie jest z kluczyka-pilota Subaru :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted October 22, 2011 Share Posted October 22, 2011 wg serwisowki szyna CAN jest od poczatku 4gen, czyli od MY04. U mnie przynjamniej jest zgadza się, tak jest i według serwisówki centralny zamek nie jest bezpośrednio pod CAN a pod BODY INTEGRATED UNIT a ten pod CAN, można więc wywnioskować iż centralny nie musi być bepozśrednio pod CAN i da się sterować alarmem z org.pilotem/kluczykiem......no chyba,że coś źle przylukałem :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
sherif Posted October 22, 2011 Share Posted October 22, 2011 wg serwisowki szyna CAN jest od poczatku 4gen, czyli od MY04. U mnie przynjamniej jest zgadza się, tak jest i według serwisówki centralny zamek nie jest bezpośrednio pod CAN a pod BODY INTEGRATED UNIT a ten pod CAN, można więc wywnioskować iż centralny nie musi być bepozśrednio pod CAN i da się sterować alarmem z org.pilotem/kluczykiem......no chyba,że coś źle przylukałem :wink: Musi sie tak dac, bo ja mam tak zrobione. Poza tym, nawet jak jest CAN zazwyczaj jest mozliwosc wpiecia sie elektrycznie do silownikow. Tyle, ze po CANie jest czasem szybciej i prosciej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzikus7 Posted October 24, 2011 Author Share Posted October 24, 2011 OK dzięki za podpowiedzi alarm już mam z oddzielnym modułem do CAN więc zobaczymy. W ostateczności tak jak pisał sherif, podepnę się analogowo i też będzie latać pod oryginalnym pilotem. Teraz już mi tylko czasu brakuje jak się zastanowiłem ile mam do zrobienia w tym tygodniu to nie wiem czy przed 1.11 uda mi się nawet zajrzeć do auta ale zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Strud Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 od razu w Emilu było założone, bodaj XSAFE O! Też mam XSAFE, ale modułu zamykania szyb nie ma (OBK MY05) Mam ten sam alarm i z chęcią bym go doposażył w domykanie szyb - może ktoś to już robił? Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 od razu w Emilu było założone, bodaj XSAFE O! Też mam XSAFE, ale modułu zamykania szyb nie ma (OBK MY05) Mam ten sam alarm i z chęcią bym go doposażył w domykanie szyb - może ktoś to już robił? no ja już tak mialem z XSAFE i mam po dzień dzisiejszy , ale jak co i gdzie to Wam nie podpowiem, bo jeszcze zepsuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzikus7 Posted February 13, 2012 Author Share Posted February 13, 2012 Późno to późno ale udało się zamontować alarm do auta. Właściwie zamontowany był już dawno tylko nie było czasu tego wszystkiego pochować i zaprogramować. Teraz w 100% mogę potwierdzić że działa SEO Perfect + CAN w Legacy wszystko działa pięknie, podłączenie z zamieszczoną instrukcją do alarmu jest banalne wystarczy wpisać odpowiedni kod i wszystko śmiga aż miło. Mam nadzieje że taka informacja przyda się innym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts