Jump to content

EZ30R (3.0R) - uszczelnienia silnika

pedro

Recommended Posts

Witam,

ostatnio zauważyłem wyciek z silnika. Olej cieknie sobie bo przedniej ścianie bloku silnika, bliżej lewej strony (stojąc frontem do samochodu). Która w waszej ocenie uszczelka puściła i jakie mogą być orientacyjne koszta naprawy? Przegląd za 2 tygodnie... pewnie zaboli.

P.

Olej rozpełza się pod wpływem pędu powietrza, wetylatorów i innych dziwnych zawirowań, dlatego ciężko jest zdiagnozować wyciek, do tego wirtualnie....zacznij od dokładnego umycia myjką ciśnieniową całego motoru i wtedy zacznij obserwować gdzie zaczyna się pocić, będziesz bliżej celu...a co do kosztów, powie Ci dopiero mechanik który ustali dokładnie gdzie cieknie....teraz to pytanie brzmi mniejwięcej: auto sie zepsuło, ile będzie kosztowała naprawa....? :lol:

Wiem wiem.. Liczyłem raczej na odpowiedź w stylu: od strony wału jest uszczelka x, której wymiana kosztuje yyy. Ale masz rację - detali dowiem się zapewne dopiero w ASO. Jedno jest w 99% pewne, nie cieknie z okolic zaworów.

Może to ci coś przybliży: u mnie jest lekki wyciek z tylnego dyfra i na spodzie silnika, w miejscu wału (uszczelka) też wisi kropla. Pan mechanik (nie w ASO) wycenił robotę na jakieś 700zł.... bo "trochę tam coś trzeba bardziej rozebrać i potem złożyć.." No, niestety trzeba się nastawić na konkretniejszy wydatek.. Subaru to nie Lanos.

• 1 month later...

Już po przeglądzie... generalnie serwis silnik wymył i kazał pojeździć. Dopiero wtedy zobaczymy, która to uszczelka. Podobno daje radę wymienić bez wyciągania silnika, więc nie będzie tak strasznie :)