Dawid1 Posted June 14, 2023 Share Posted June 14, 2023 Czy montował ktoś do Legacy V np. kombi - zawieszenie gwintowane?Nie chcę za mocno obniżać a chciałbym mieć sztywniejsze lub regulowane, i lub wyeliminować tzw. bujanie przód tył i na boki. Zastanawiam się nad np. BC Racing wariant BR RA, z regulacją tłumienia za pomocą pokrętła i regulacją wysokości +/- fabrycznego. W porównaniu do zawieszenia z Legacy MY04 to mocniej buja i potrafi być nie przyjemne przy szybkich zmianach kierunku jazdy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bosman Posted June 14, 2023 Share Posted June 14, 2023 Najlepsze by były Bilsteiny B6 seryjnie montowane w Legacy 2,5GT. Działają absolutnie wspaniale i nie są gwintowane. Gwint do auta użytkowego na ulice jest trochę bez sensu. Szybko zardzewieje. Poza tym tego typu "tuningowe" zawieszenia są typowo robione pod kątem obniżenia/potencjalnych wypadów na tor, a nie wybierania ulicznych nierówności i zapewnienia autu odpowiedniej stabilności na normalnej, często nierównej drodze. To, o którym piszesz już z nazwy widać, że nie jest wyjątkiem (street&circuit). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid1 Posted July 6, 2023 Author Share Posted July 6, 2023 Prześwit w aucie, według informacji z sieci powinno być 150mm. W legacy IV było to 150mm, w Legacy V jest to 200mm- więc dlaczego taka różnica ?? - z tego powodu min. jest takie bujanie w zakrętach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yanas Posted July 6, 2023 Share Posted July 6, 2023 200mm jest w OBK-u, nie w Legacy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dawid1 Posted July 6, 2023 Author Share Posted July 6, 2023 30 minut temu, Yanas napisał(a): 200mm jest w OBK-u, nie w Legacy. No powinno być tak jak piszesz , niestety jest jakiś błąd nie wiem od czego to zależy, ale coś jest grubo nie tak i nawet kilku sprzedawców Legacy V na olx się fatygowało dla mnie i weryfikowało prześwit i potwierdzają 19 - 20 cm z przodu i z tyłu. To nie jest tak, że u mnie tylko jest prawie 50mm więcej niż producent zapewnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yanas Posted July 7, 2023 Share Posted July 7, 2023 (edited) Widziałem wiele razy te auta i one są znacznie niższe od OBK-a 4 gen na fabrycznym zawiasie. Może źle mierzyli? Najniższe miejsce zwykle jest pod katem lub środkowym wydechem. Pod zwisem tylnego zderzaka może być i 19cm, ale przecież tego się nie podaje w pomiarach producenta. Edited July 7, 2023 by Yanas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts