Jump to content

bart76

Nowy
  • Content Count

    36
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by bart76

  1. Dzięki wszystkim, wiem co sprawdzić, przekaże mechanikowi. Zobaczymy co dalej.
  2. Ok, widze, switch inhibitor. W sensie wypinam, wpinam nowy i powinno cykać?
  3. Dobra po nazwie coś znajduje, poszukam jakiegos OEM, a jak sie do niego dobrać, on jest przy skrzyni..
  4. O to to, coś bliżej o tym czujniku jakiś numer oem, w sensie jak go szukać do kupienia i gdzie on jest? Przy skrzyni, czy gdzies przy wybieraku od góry?
  5. A nie jakiś moduł czy sterownik przy skrzyni który wykrywa przwłożenie?
  6. W sensie rozrusznik powodował problem ze sterowaniem skrzynią AT?
  7. Czytałem coś o jakimś pozycjonerze czy selekcjonerze..przy skrzyni
  8. No właśnie mój mechanik nie jest specem od AT i nie bardzo wiemy czego konkretnie szukać, jakiegoś sterownika przy skrzyni, czy czegoś...
  9. Witam Koledzy. Sytuacja tego typu: postawiłem wczoraj Forka na parkingu po przejechaniu kilkudziesięciu km od domu (byłem na pogrzebie ), po godzinie próbuje go odpalić i nic cisza, prąd raczej jest, kontrolki nie gasną, radio cyka, ale po zapłonie nic się nie dzieje, ani rozrusznik ani nic, jakby rozładowało aku. Na początku nawet na szybko spróbowałem odpalić kablami. Tyle że akumulator 3 miesięczny dobry. I chwile posiedziałem i nie wiele myśląc zadzwoniłem po lawete. W międzyczasie telefon do mechanika itp. Posiedziałem chwile pobajerzyłem z koleżanką i kazałem jej już jechać bo
  10. Witam. Szczerze, dzisiaj mój mechanik zrobił numer z wyjęciem podkładki, także potestuję kilka dni jaki będzie efekt. Na razie przejechałem chwilę i klima działała. Co do zamienników sprzęgła, cewki itp do mojego modelu kompresora to nie znalazłem.
  11. Dzięki Koledzy. Mam nadzieje że pomoże. Pzdr
  12. Mój mechanik podawał prąd na sprzęgło żeby wykluczyć wadliwe styki, także raczej wina sprzęgła.No nic spróbuje numeru z podkładką, znalazłem już filmik na yout...jak to zrobić.
  13. No już poczytałem o możliwości wyjęcia podkładki czyli regulacji. W takim razie zacznę po weekendzie od tego. Dzięki.
  14. Witam. W moim Forku 2005 2.5x pojawił się problem z klimą. W sensie działa nie działa, rozłącza ją chyba jak się nagrzeje, wyszło to na serwisie przy uzupełnianiu czynnika. Mechanik wstępnie stwierdził problem z cewką. Mój kompresor to 73110SA000 zexel dkv-14g. Szukałem samego elektromagnesu albo całego sprzęgła i jak na złość do tego modelu nie mogę znaleźć. Może ktoś coś doradzi, np. jakiś zamiennik od innego modelu albo coś. Pzdr.
  15. Taka sytuacja: byłem na przeglądzie lpg po 10000 km i popytałem gazowników o te objawy szarpania skrzyni AT ( robią sporo subaru także mają pojęcie ) i stwierdzili że to prawdopodobnie wina zapłonu, czyli świece, kable itd. Także kilka dni temu przy wymianie oleju i filtra w silniku wymieniłem też świece ( kupiłem takie jak przewiduje producent NGK FR5AP-11 ) . Stare ( po poprzednim właścicielu ) były jak się okazało już nieźle zużyte oraz nie był to model przewidziany przez producenta tylko NGK PFR6G. Reasumując wydaję mi się, że jest lepiej tzn. skrzynia przestałą szarpać, mam nadzieję na
  16. Witam. Te same objawy w moim Forku: prędkość 50-60km/h 4 bieg i szarpie przy delikatnym przyspieszaniu. Samochodem jeżdżę od lutego, wstawiłem lpg, olej z filtrem w skrzyni oczywiście wymieniony i nie dopytałem się poprzedniego właściciela czy też tak miał. Śledzę wątek i dalej nie wiem czy TTTM, czy to jakaś usterka: regulacja linki, kickdown, przepływomierz... Może ktoś to jednoznacznie ogarnął i wie o co chodzi. Pozdrawiam
  17. Ok. Jak nic wcześniej nie ogarnę to się odezwę przed weekendem majowym. Dzięki
  18. Może i tak zrobię. Poszukam kogoś z Forkiem US z Lublina/okolic.
  19. No niestety jestem z Lublina. Tak jedzie prosto jak puszczam kierownicę
  20. No niby trochę wiało ale bez brawury. No nic polatam jeszcze kilka dni i się okaże czy poprawa jest wystarczająca czy poszukam głębiej problemu
  21. No cóż byłem na diagnostyce zawieszenia,człowiek stwierdził że jest niby ok, tzn. nie znalazł żadnych luzów, następnie laserowa geometria, ustawienie zbieżności i w sumie jest lepiej ale tak do końca nie jestem pewien czy nie pojadę jeszcze do innego diagnosty od zawieszeń, żeby niezależnie dodatkowo sprawdzić, Próbowałem na obwodnicy tak ok. 160-170, czuję poprawę, ale jeszcze podrążę temat.
  22. Czyli pojadę na szarpaki, do ogarniętego mechanika, wymienię co się da, później zbieżność i mam nadzieję że będzie różnica, bo w chwili obecnej jazda z większą prędkością to tragedia. Dzięki Wszystkim
  23. Tak zrobie. Czyli coś da sięz tym zrobić bo już myślałem że może coś jest ze mną nie tak, a to jednak raczej Forek
  24. Aha. Czyli to wina najprawdopodobniej zawieszenia. Ok to pojade na szarpaki i niech się przyjżą wahaczom. A po wymianie tuleji jest ok? Normalnie można latac z prędokścią autostradową? Oczywiście pomijając hałas - szum?
×
×
  • Create New...