Jump to content

Rozróżnienie silnika S-Turbo od GT'kowego

BelegUS

Recommended Posts

Moi drodzy, krótka piłka - czy da się jakoś w prosty sposób rozróżnić silnik z Forka S-Turbo od silnika z poliftowej Imprezy GT?

Historia leci tak:
Znajomy miał Imprezę GT MY99. Silnik się pożegnał "na amen". Kupił silnik z turbo w okolicy, ponoć po remoncie (nowe zawory, uszczelki).
Mechanik wsadził go do Imprezy, wykorzystując z istniejącego osprzętu co się dało (ECU zostało).
Silnik nie chciał odpalić, okazało się, że nowy silnik wymagał zmiany koła rozrządu i koła wałka rozrządu na te, które były oryginalnie. Po rozwiązaniu problemu odpalił.

I teraz zrodziło się moje pytanie - czy nie jest to silnik z Forka (170-177KM)? Poprzedni właściciel silnika nie wie (dostał w spadku po osobie, która robiła go dla siebie, ale przedwcześnie <w Subaru> odeszła z tego łez-padołu). Draństwo trzeba wystroić, ale skąd wiadomo, co tam siedzi, i na ile to stroić, żeby pojeździło?

W skrócie - bajzel, jak to teraz rozwiązać? Rozbierać zapewne ani znajomy, ani jego mechanik nie będzie miał ochoty (tak, wiem, że to najlepsza opcja, ale mnie nikt nie słucha :P).

Edited by BelegUS

o tych wałkach chyba pisał lucza kiedyś.

generalnie jako wolnossakowiec sie na tym nie znajet ,ale nie prościej przeciepać ecu? (pytanie czemu nie macie seryjnego ecu pod silnik z "forka")

nie jest to jakiś przedliftowy silnik który nie trybi z poliftowym ecu?

Problem w tym, że wszystko pali i działa ;) ECU nie mamy... Może możemy mieć... Chodzi tylko o takie wystrojenie, żeby było mocne a trwałe... A nie wiedząc,co się ma... To nie wiadomo, co można z tym zrobić :P