BelegUS Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 (edited) Moi drodzy, krótka piłka - czy da się jakoś w prosty sposób rozróżnić silnik z Forka S-Turbo od silnika z poliftowej Imprezy GT? Historia leci tak:Znajomy miał Imprezę GT MY99. Silnik się pożegnał "na amen". Kupił silnik z turbo w okolicy, ponoć po remoncie (nowe zawory, uszczelki).Mechanik wsadził go do Imprezy, wykorzystując z istniejącego osprzętu co się dało (ECU zostało).Silnik nie chciał odpalić, okazało się, że nowy silnik wymagał zmiany koła rozrządu i koła wałka rozrządu na te, które były oryginalnie. Po rozwiązaniu problemu odpalił. I teraz zrodziło się moje pytanie - czy nie jest to silnik z Forka (170-177KM)? Poprzedni właściciel silnika nie wie (dostał w spadku po osobie, która robiła go dla siebie, ale przedwcześnie <w Subaru> odeszła z tego łez-padołu). Draństwo trzeba wystroić, ale skąd wiadomo, co tam siedzi, i na ile to stroić, żeby pojeździło? W skrócie - bajzel, jak to teraz rozwiązać? Rozbierać zapewne ani znajomy, ani jego mechanik nie będzie miał ochoty (tak, wiem, że to najlepsza opcja, ale mnie nikt nie słucha ). Edited October 16, 2015 by BelegUS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matiz Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 o tych wałkach chyba pisał lucza kiedyś.generalnie jako wolnossakowiec sie na tym nie znajet ,ale nie prościej przeciepać ecu? (pytanie czemu nie macie seryjnego ecu pod silnik z "forka") nie jest to jakiś przedliftowy silnik który nie trybi z poliftowym ecu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BelegUS Posted October 16, 2015 Author Share Posted October 16, 2015 Problem w tym, że wszystko pali i działa ECU nie mamy... Może możemy mieć... Chodzi tylko o takie wystrojenie, żeby było mocne a trwałe... A nie wiedząc,co się ma... To nie wiadomo, co można z tym zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts