bart76 Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Witam. Forek 2.5x ( przebieg ok. 195000 km ), którego kupiłem jeździł do tej pory na Castrolu 5W40, ale jako że akurat będę wymieniał olej z filtrem to chyba przejdę na Motul X-Cess 5W40. Tu pytanie: czy zastosować przy takiej wymianie płukankę do silnika? czy to olać i po prostu zalać nowym Motulem ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Płukanka się przyda,wcześniejsza wymiana zalanego Motula również. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 Też się zastanawiam nad płukanką. Podobno ta Millersa jest najbezpieczniejsza. A jakie są potencjalne "niebezpieczeństwa"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 W silnikach przystosowanych do syntetyków,zadbanych i jeżdżących na dobrych olejach,bez odłożonych nadmiernie osadów i nagarów,nie ma żadnych niebezpieczeństw. Takie potencjalne,to przytkanie czy zmniejszenie przepustowości kanałów olejowych silnika. Ale to przy dużych osadach,nagarach po poprzednich olejach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebachon Posted February 23, 2015 Share Posted February 23, 2015 (edited) W sumie wtedy to chyba płukanka nie jest potrzebna?... Edited February 23, 2015 by sebachon Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart76 Posted February 23, 2015 Author Share Posted February 23, 2015 A ja może jednak zrobię płukankę przed zmianą marki oleju - zresztą jeszcze się zapytam swojego osobistego supermechanika:). W razie co to jeszcze nie wiem co wybiorę: płukankę Motula, czy Millersa, ale to chyba bez specjalnej różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts