Jump to content

Lista zalecanych przez Subaru olejów silnikowych

Kościk

Recommended Posts

Posted

Mam takie pytanie, gdzie znajdę listę rekomendowanych przez producenta olejów silnikowych?

Posted
Posted

Klasa lepkości w instrukcji 5w30 API SL, instrukcja nie podaje natomiast zadnej informacji na temat normy ACEA, chodzi o Forester 2.0XT 2005. Olej zgodny z ACEA A5/B5 czy A3/B4?

Posted

w manualu do 2.0XT, o ile mnie pamiec nie myli, pisza cos o "energy conserving" ;)

sam do Forka lalem 5W40 A3/B4, smigal bezproblemowo (wymiana co pol roku, max. 7-8 tys. km)

Posted

w manualu do 2.0XT, o ile mnie pamiec nie myli, pisza cos o "energy conserving" ;)

No właśnie ten zapis mnie nurtuje, wywnioskować można z niego, że raczej A5/B5 ale niestety nie jest to dosłownie powiedziane. Zarówno katalogi Va....ine (nazwy nie pamietam ;)) jak i rekomendowany w Japoni Elf wskazują na A5/B5... można zgłupieć :/

Posted

No właśnie ten zapis mnie nurtuje, wywnioskować można z niego, że raczej A5/B5 ale niestety nie jest to dosłownie powiedziane. Zarówno katalogi Va....ine (nazwy nie pamietam ;)) jak i rekomendowany w Japoni Elf wskazują na A5/B5... można zgłupieć :/

akurat ten japonski Elf Les Pleiades jest jednoczesnie A3/B3 oraz A5/B5 :)

w przypadku EJ205 olalbym to "energy conserving" i lalbym (niezla graz slow :biglol: ) tylko A3/B4 z HTHS >3,5

jezeli zas ktos bardzo upiera sie z ta konserwacja energii/oszczedzaniem paliwa, to ew. wybralbym A5/B5-12 z HTHS ≥2.9

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...