hemi112 Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Koleżanka ma problem z blobem Cyt."padła skrzynia w impezie wrx 2002r to czy będzie pasowała od sti lub nowszego modelu wrx 2.0 lub 2.5 wrx? chodzi o to żeby skrzynia była mocniejsza bo ta juz padła drugi raz a na forum piszą, że te skrzynie są fabrycznie słabe." Pomożecie ? Śniegi nadchodzą ,czas działać ,co by świniacz ganiał po białym Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Pasować będzie,tylko trzeba dobrać odpowiednie przełożenie pasujące do tylnego dyfra,to jeśli chodzi o skrzynię z WRX-a.Skrzynie z STi 6MT też będą pasowały,tylko wtedy przekłada się cały komplet,z mostem,wałem,wybierakiem i paroma innymi drobiazgami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Nie koniecznie trzeba przekładać cały set 6mt.Można założyć uboższą wersję Link to comment Share on other sites More sharing options...
ramzes Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 (edited) mocniejsza jest w wrx 2005 tylko musisz wymienić półosie, a jak chcesz od sti trzeba wymienić skrzynie,półosie,dyfer Edited November 24, 2013 by ramzes Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybel Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 Nie koniecznie trzeba przekładać cały set 6mt.Można założyć uboższą wersję W efekcie i tak wyjdzie drożej,niż montaż całości za jednym zamachem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwiutki Posted November 24, 2013 Share Posted November 24, 2013 (edited) Ja wiem czy drożej.Ja jeżdziłem prawie rok .Nowy właściciel jeżdzi już z pół roku i jakoś nie narzeka.Moc 305km 455 nm Została założona 6mt,półosie przód ,koło zamachowe,sprzęgło,wybierak biegów i wał Edited November 24, 2013 by siwiutki Link to comment Share on other sites More sharing options...
hati Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 (edited) mocniejsza jest w wrx 2005 tylko musisz wymienić półosie, A mozesz cos wiecej powiedziec na ten temat? Co jest w tej nowszej skrzyni mocniejsze? Bo obudowy są prawie te same - roznia sie na pewno mocowaniem wysprzeglika oraz sposobem prowadzenia sprzegla ale nie widzialem zeby sie czyms wiecej roznily (z zewnatrz). 6MT to inna bajka, bo skrzynia jest 30kg ciezsza, wiec ma wiecej "miesa" . Badalem troche ten temat i wyszlo ze mocniejszosc skrzyn TY754 z 2005 roku od tych starszych to tzw "urban legends" . Chyba ze mssz jakies konkretne info to chetnie się dokształcę Została założona 6mt,półosie przód ,koło zamachowe,sprzęgło,wybierak biegów i wał Czyli dyfer zostal stary i podpasowalo ? A co ze zwrotnicami? Edited November 25, 2013 by hati Link to comment Share on other sites More sharing options...
ramzes Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 (edited) skrzynia wrx 2005 ma większe zęby ,ja w moim wrx 2002 po mapie zerwałem dwójkę po wymianie przednich półosi i skrzyni z 2005 ja miałem rok spokój i następny właściciel tez nie narzeka zwrotnice zostają dyfer też ,tylko przednie półosie trzeba wymienić bo skrzynia 2002 ma frezy wypuszczone ze skrzyni , a 2005 ma otwory w skrzyni na półoś Edited November 25, 2013 by ramzes Link to comment Share on other sites More sharing options...
hati Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 skrzynia wrx 2005 ma większe zęby Ale sensie szerszych zębatek ? Nie moga byc chyba szersze skoro obudowa skrzyni nie jest dluzsza? Chyba ze zmieniona zostala geometra zębow. Wedlug tego co wyczytalem , to i tak wiekszosc problemow jest zwiazana z łożyskowaniem wałkow skrzyni. Jak są juz wieksze luzy to latwiej ogolic zebatki 1 i 2 biegu, zwlaszcza przy strzalach ze sprzegla. Moze ktos jeszcze potwierdzic ze skrzynie TY754xxx z nowszych rocznikow mają wieksze zeby ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ramzes Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 tak ja robiłem cały serwis u carfita Nowy Sącz i tam się dowiedziałem ze zęby są większe ,serwis Kraków też to potwierdził Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts