Jump to content

Podkakuje przy mocnym starcie

pawel_koszalin

Recommended Posts

Witam serdecznie :) od niedawna jestem bardzo szczęśliwym właścicielem Forka 2.5XT i mam taki problem, że jak próbuje nim ruszyć z obrotów auto jak kangur podskakuje. Używałem szukaczki generalnie nie szarpie przy obrotach, nie szarpie na zimno, silnik nie przerywa, zbiera się ładnie, i nie mam pojęcia o co chodzi. Jest to moje pierwsze auto AWD... i nie mam pojęcia czy to kwestia napędu (i tak ma być?)... Amorki na przeglądzie 86% wykazały... Macie może jakiś pomysł o co może chodzić?

obroty koło 3, strzał ze sprzęgła... Wcześniej latałem m.in. Yarisem TS to też zdarzało się, że podskakiwał przód przy ostrym starcie... A tutaj jednak zawieszenie dużo wyższe i bardziej "miękkie" ... Jutro świeczki wkładam nowe, wczoraj nowy MAF więcej pomysłów brak ...

jak próbuje nim ruszyć z obrotów auto jak kangur podskakuje
obroty koło 3, strzał ze sprzęgła

z 5k sobie rusz, to zobaczysz jak ci podskoczy ... ciśnienie ... jak się dowiesz ile kosztuje nowe sprzęgło albo skrzynia :twisted:

a poważnie, ruszaniem z wysokich obrotów nie jest zbyt zdrowe dla napędów ... ale jak już musisz, to napnij napędy przed takim startem i rusz lekko ślizgając sprzęgło (z dwojga złego - sprzęgło tańsze od nowej skrzyni) :D

Ja też bym nie próbował na czarnym przeca po to zrobili AWD by zniwelować uślizgi. A sprzęgło zaboli jeśli tylko sprzęgło perdyknie.No i nie grzeb w aucie jeśli pracuje czysto.bo ciężko jest poprawić coś dobrego

no wyciągnąłem świeczki do zmiany wczoraj... Ze znajomymi w warsztacie zajęło to 3 godziny nam... Pewnie z czasem nabiorę wprawy. Malo na łep nie dostałem, 3 świece były zmieniane, 4 ta do której jest najcięższy dostęp ani razu... Niby wszystko podbite i opieczętowane przez 2 niemieckie ASO!! k...wa jakie leszcze...

• 2 months later...
Przecież na youtube itp są filmy gdzie Subaru rubią burnouty a ja nawet z piskiem nie mogę ruszyć

Nie wierz tubie. ;)

Z piskiem to i ja swoim nie ruszę,mimo lepszych parametrów silnika i procedury startowej. :P;):biglol:

Forkiem raczej trudno będzie piszczeć,nawet po mapie.Przez sieć to my tego problemu nie rozwiążemy.Podjedź gdzieś na spocika czy pojeżdżawkę i skonsultuj z bardziej oblatanymi w temacie kierownikami Subarek. ;)

Może problem jest albo i nie. ;)