graczu Posted November 28, 2011 Share Posted November 28, 2011 witam, zauważyłem, że często (nie zawsze, ale nie potrafię jeszcze zdiagnozować kiedy dokładnie, bo nie zależy to raczej od biegu ani obrotów) przy puszczaniu pedału sprzęgła wydaje ono metaliczny podźwięk, coś jak... ćwierk kanarka pracuje tak samo na biegu i na luzie czy jest to coś poważnego, co zrobić żeby się tego pozbyć ? auto to SI my06 RC (jest hill holder) z góry dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
majki33 Posted November 28, 2011 Share Posted November 28, 2011 Cześć! U mnie dzieje się to samo ale tylko przy puszczaniu sprzęgła na pierwszym biegu. Wydaje mi się ze tylko wtedy, kiedy dam wiecej gazu, ale nie koniecznie . Kiedyś podobny dźwięk słyszałem w swoim pierwszym maluchu (kaszlaku) i rownież przy puszczaniu sprzęgła. Niestety tez nie wiem co to jest i na ile jest groźne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Godlik Posted November 28, 2011 Share Posted November 28, 2011 W legacy cwierkanie to szeroko znany objaw padającego koła dwumasowego. Ot taka wada tego modelu. Ale nie występuje na luzie, tylko podczas ruszania, ewentualnie przyspieszania z powolnego toczenia się na dwójce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
graczu Posted November 28, 2011 Author Share Posted November 28, 2011 jeszcze uszczegóławiając: silnik to 2.0 n/a 160koni, skrzynia manualna 5 biegów a ćwierkanie u mnie występuje tylko jak puszczam pedał sprzęgła (czyli w czasie jazdy na biegu nie występuje, tylko w czasie zmiany biegu) Link to comment Share on other sites More sharing options...
graft Posted November 28, 2011 Share Posted November 28, 2011 łożysko oporowe...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasso22 Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 U mnie jest to samo w Imprezie GD. Z tego co wiem to piszczy docisk sprzęgła. Właśnie przymierzam się do wymiany ale od razu całego sprzęgła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
graczu Posted December 3, 2011 Author Share Posted December 3, 2011 jako dodatkowy objaw - zaraz po odpaleniu tego nie ma, dopiero jak sie auto nagrzeje i wtedy zmieni sie bieg to slychac cwierkanie mozna z tym jezdzic czy lepiej jak najszybciej reperowac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts