Jump to content

problem ze sprzęgłem ?

graczu

Recommended Posts

witam,

zauważyłem, że często (nie zawsze, ale nie potrafię jeszcze zdiagnozować kiedy dokładnie, bo nie zależy to raczej od biegu ani obrotów) przy puszczaniu pedału sprzęgła wydaje ono metaliczny podźwięk, coś jak... ćwierk kanarka :)

pracuje tak samo na biegu i na luzie

czy jest to coś poważnego, co zrobić żeby się tego pozbyć ?

auto to SI my06 RC (jest hill holder)

z góry dzięki za pomoc!

Cześć!

U mnie dzieje się to samo ale tylko przy puszczaniu sprzęgła na pierwszym biegu. Wydaje mi się ze tylko wtedy, kiedy dam wiecej gazu, ale nie koniecznie :D. Kiedyś podobny dźwięk słyszałem w swoim pierwszym maluchu (kaszlaku) :) i rownież przy puszczaniu sprzęgła. Niestety tez nie wiem co to jest i na ile jest groźne.

W legacy cwierkanie to szeroko znany objaw padającego koła dwumasowego. Ot taka wada tego modelu.

Ale nie występuje na luzie, tylko podczas ruszania, ewentualnie przyspieszania z powolnego toczenia się na dwójce.

jeszcze uszczegóławiając: silnik to 2.0 n/a 160koni, skrzynia manualna 5 biegów

a ćwierkanie u mnie występuje tylko jak puszczam pedał sprzęgła (czyli w czasie jazdy na biegu nie występuje, tylko w czasie zmiany biegu)

jako dodatkowy objaw - zaraz po odpaleniu tego nie ma, dopiero jak sie auto nagrzeje i wtedy zmieni sie bieg to slychac cwierkanie :)

mozna z tym jezdzic czy lepiej jak najszybciej reperowac?