Jump to content

Forester III i CB radio

Kadrowy

Recommended Posts

Alan 42. Cobra 75 , lub inny ręczniak. Radio mieści się w podłokietniku, otworze na popielniczkę i zawsze można, też schować pod siedzenie i do tego antena Sirio 3-zakresowa i jakby CB nie było. Z zewnątrz nic nie widać.

Jak nie jestes maniakiem konwersacji z kolegami z TIR... :P i nasluchiwania przez cala droge, to polecam reczniaka. Ja jestem zadowolony- pytam i odkladam skreconego prawie na maksa, zeby mi nie szumial z byle powodu :D

Ja mam Intek H-520. Ma auto squelch. Podłącza się antenę zewnętrzną. Oczywiście jakość nie jest taka jak w klasycznych CB radiach. Gdybyś oczekiwał fajnej jakości odbioru, to polecam szukać z ASC oraz RF GAIN (ja miałem kiedyś President Johnny II - jakość bardzo fajna). Ja odpuściłem, gdy przestałem aktywnie uczestniczyć w dyskusjach... :mrgreen: Teraz szybkie pytanko i odkładam :idea:

Jest też Alan 42, ale nie miałem okazji sprawdzić. Pozdrawiam

• 1 year later...

Ja mam w miejscu popielniczki + zgrabna zabudowa + zewnętrzny głośnik.

Model President Harry II albo III. Nie polecam ukrywania radia poza łatwym zasięgiem - radio powinno być pod ręką, tak aby bezpiecznie regulować wszystko podczas jazdy....

• Downvote 1

• 1 year later...

Odgrzeję kotleta.

Zdecydowałem, że w Forku, tak jak w poprzedniej furze chcę radyjko. Trochę szukania, trochę czytania (w tym straszenie, jakie Subaryny to szumogeneratory) i wreszcie wybór: Yosan CB-100. Radyjko chwalone za swoje walory, a co ważne małe i dzielone, osobno centralka i osobny manipulator. No i oczywiście jakiś bat, a raczej bacik na dach. Nie lubię protez, więc wiedziałem, że fabryczna fm-ka wyleci z dachu. Wybór to President Vermont. Dlaczego? Dyskretny wygląd, rozsądna długość, możliwość pochylania w razie potrzeby. W poprzednim aucie był Sirio Tajfun, ale jak nie odkręciłem raz przed wizytą w warsztacie, to lekko przygiął się o dach na podnośniku, a potem się ułamał.

Na początku odkręcamy po cztery wkręty którymi są przykręcone jasne plastiki w bagażniku. Odchylamy je (troszkę trzeba energicznie, ale z wyczuciem szarpnąć, żeby wyskoczyły z zatrzasków). Następnie lekkim szarpnięciem opuszczamy lekko podsufitkę. Trzyma się na trzech zatrzaskach, jak połamiemy to łatwo kupić bo są typowe, dostępne w większości sklepów motoryzacyjnych. Następnie wkładamy łapę uzbrojoną w klucz płaski 22 między podsufitkę a dach i odkręcamy fm-kę. Jest na 10-cm kabelku, potem kostka, którą odpinamy. W pół godziny w razie czego można przywrócić stan fabryczny. Wkręcamy antenkę CB (ja dałem między nią a dachem kleksa z silikonu). Po wkręceniu antenki wygląda to tak:

df2cf815d94c8c9cm.jpg

i tak:

7a84810b1e3dfa39m.jpg

Radyjko, jako, że dzielone wylądowało na końcu podłokietnika. Miejsce wymarzone, bo tylko za darmo powietrze tam jeździło. Zamocowane na taśmę z rzepem. Wygląda to tak:

a741f477bd178a5am.jpg

i tak:

54d74e25dc19f995m.jpg

zasilanie wzięte z zapalniczki w schowku (ale od spodu, gniazdo jest wolne). Dalej kabel pociągnięty w tunelu i manipulator w półce pod centralną konsolą. Nie muszę dodawać, że umocowany na rzepy. Wygląda to tak:

40994b51da2f42efm.jpg

Póki co, to zadowolony jestem z radyjka CB. Nic nie trzeszczy całkiem dobrze działa. Gorzej z FM, bo spliter słabo daje radę. Dałem kawał przewodu pod podsufitkę jak namiastkę anteny, jest lepiej, ale nie tak jakbym sobie życzył. Chyba skończy się antena podklejaną do szyby.

I jeszcze jedno. Przy rozbieraniu tunelu korzystałem z filmiku na twojej tubie:

Trzeba tylko dodatkowo odkręcić gałkę reduktora, podważamy lekko cienkim wkrętakiem klapkę z oznaczeniem H-L i odkręcamy jeden wkręt. Reszta prawie jak na filmie.

Przepraszam za przydługi wykład i pozdrawiam.

PS Nie dodałem, że głośnik zewnętrzny pod fotelem.

Pozdrawiam.

Edited by waldis