desiderio Posted November 21, 2005 Share Posted November 21, 2005 Czy OBK H6 - ma pasek czy łańcuch rozrządu?? kiedy wymiana ??? Dlaczego nie polecacie opcji OBK z NAVI - czy jak pojadę w strefę zachodnią będzie działała poprawnie?? Desiderio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gal Posted November 21, 2005 Share Posted November 21, 2005 Czy OBK H6 - ma pasek czy łańcuch rozrządu?? kiedy wymiana ???Dlaczego nie polecacie opcji OBK z NAVI - czy jak pojadę w strefę zachodnią będzie działała poprawnie?? Desiderio Łańcuch, o ile wiem. Navi w Subaru kosztuje obecnie € 2’500,-, czyli ok. PLN 10’000 . Otrzymujesz za to szybko działającą nawigację z dużym, dotykowym ekranem (acz kiepsko widocznym w słońcu) i mapą EU (niepełną) ale bez mapy Polski. Za te same pieniądze możesz kupić specjalizowany, przenośny GPS (Garmin, TomTom) – max. 4-5 tys. PLN z mapami EU i Polski, zapłacić za wbudowanie tego GPSa w konsolę samochodu (niektóre warsztaty robią to tak, że mucha nie siada) i jeszcze zostają Ci pieniądze na mapy Europy wschodniej – do Garmina (TomToma nie znam) można dostać routowalne mapy Ukrainy, Słowacji, Czech, Węgier, Chorwacji, Słowenii, B&H i częściowo Rosji. Ponadto, dostępne są niekomercyjne mapy turystyczne ze szlakami i drogami wybitnie nieutwardzonymi, plus bazy POI (np. bazy fotoradarów w całej Europie, z ostrzeganiem przed zbliżaniem się do takiego punktu…). Zalety oryginalnej Navi w Subaru: - oryginalne „wbudowanie” w konsolę - duży, dotykowy ekran, - szybki procesor/algorytm Zalety przenośnego GPSa: - aktualne, szczegółowe mapy EU (lepsze niż w Subaru) - aktualne, szczegółowe mapy Polski i krajów Europy wschodniej (nieosiągalne przez następnych kilka lat w Subaru) - mapy „rekreacyjne” całej Europy (nieosiągalne w Subaru) - bazy POI (nieosiągalne w Subaru) - lepsze (choć mniejsze) wyświetlacze (w niektórych Garminach z automatycznym dostosowaniem jasności ekranu do oświetlenia słonecznego – wierz mi, bardzo pomocne w samochodzie) - możliwość zabrania GPSa z samochodu i wykorzystania go poza samochodem (niezależne zasilanie) w mieście czy terenie (bardzo przydatna funkcja - tak dla amatorów wędrówek pieszych czy rowerowych, jak i dla znalezienia samochodu zaparkowanego „gdzieś” w zwiedzanym mieście). Reasumując: Zakup samochodu z wbudowaną nawigacją jest, moim zdaniem, w obecnej sytuacji bezsensowny. Pzdr. Gal Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Posted November 21, 2005 Share Posted November 21, 2005 W H6 chyba wogole sie nie wymienia lancucha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
desiderio Posted November 24, 2005 Author Share Posted November 24, 2005 Dziękuje za odpowiedzi - szczególnie wyczerpujacą - GALOWI Mówiłeś ostatnio na temat regulacji jasności podświetlenia klawiszy fukcyjnych czy one reagują na stopień oświetlenia zewnętrznego ? szczególnie ten ekran z NAVI czy w nocy można go przyciemnić aby nie raził?? U mnie w Saabie jest czujnik jasności w kabinie i w zależności od stopnia jasności przyciemnia i rozjaśnia całość. Jest oczywiście odddzielna regulacja wyjsciowego stopnia oświetlenia.A jak to działa w OBK ??? czy nie razi w oczy ?? Pozdrowionka Desiderio Link to comment Share on other sites More sharing options...
desiderio Posted November 24, 2005 Author Share Posted November 24, 2005 Ah, Galu... jeszcze jedno - jak radzisz sobie z załadowanym bagażnikiem powyżej rolety?? czy zakupiłeś tzn. czy jest dostępna kratka oddzieląjąąca przedział pasażerski od bagażnika.... w sklepie SIP nie ma jej a na stronie- subaru .de - jest w ofercie - jakie Twoje zdanie na ten temat ??? dociekliwy Desiderio Link to comment Share on other sites More sharing options...
desiderio Posted November 24, 2005 Author Share Posted November 24, 2005 pozdrowienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
aflinta Posted November 24, 2005 Share Posted November 24, 2005 Polecam zapoznać się z przyciskiem edytuj w prawym górnym rogu każdej przez Ciebie napisanej wiadomości będzie czytelniej jak będzie mniej postów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gal Posted November 25, 2005 Share Posted November 25, 2005 W OBK nie ma automatycznej regulacji podświetlenia klawiszy/wyświetlaczy, choć jest czujnik światła - ale jest wykorzystywany tylko do klimatyzacji :roll: . Wyświetlacz nawigacji ma dwa stopnie podświetlenia - dzienny i nocny. Natężenie każdego z nich może być wstępnie ustawione. Pozostałe podświetlenia klawiszy/wyświetlaczy są regulowane tradycyjnie - bezstopniowym pokrętłem. Kiedyś zakładałem siatki nad tylnymi fotelami, ale później z tego zrezygnowałem. Nie lubię jeździć z bagażnikiem załadowanym powyżej pokrywy, więc tego unikam. Jeżeli muszę wziąć więcej bagaży, np. przy wyjeździe rodzinnym na narty, to zakładam trumnę 650 litrów i po kłopocie. Ale jeżeli potrzebujesz takiej siatki, to jestem pewien, że SIP może Ci ją ściągnąć, albo kup sam w Niemczech przy jakiejś okazji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
owoc666 Posted November 25, 2005 Share Posted November 25, 2005 desiderio, a może kup sobie taką kratkę jak w ciężarówkach..? Na pewno ktoś będzie tak miły i ci odstąpi . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts