adaś Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Zdarza się to co jakiś czas, kilka razy dziennie, a wygląda w ten sposób że po zmianie biegu sprzęgło zostaje, pedał jednak wraca na swoje miejsce i ma luz prawie na całości zakresu. Żeby to ustąpiło to albo gaszę silnik i pompuje pedałem sprzęgłą i wtedy przechodzi (na odpalonym niestety nie) albo podnoszę maskę i ruszam linkami, wtedy coś jakby zeskakiwało i znowu jest w normie. O co chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grygo Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 masz hydraulike u siebie? moze wysprzeglik? ewentualnie sprawdz wszystkie elementy z ukladu sterowania sprzeglem czy siedza we wlasciwym miejscu Link to comment Share on other sites More sharing options...
adaś Posted August 28, 2010 Author Share Posted August 28, 2010 linkę mam. W momencie kiedy nie działa, wszystkie linki są luźne i spadają z mocowań. Jak działa jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
junasz Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Przytarte łożysko oporowe. Chyba nie obejdzie się bez zdjęcia skrzyni. :roll: Link to comment Share on other sites More sharing options...
BOROwaty Posted August 28, 2010 Share Posted August 28, 2010 Proponuje sprawdzić wysprzęglnik który ma takie objawy- ja tak miałem, kolega podobnie - więc wygląda na bardzo prawdopodobną usterkę w GT-ku. Wymiana na nowy i spokój (jak dobrze pamietam 300 PLN w ASO) Link to comment Share on other sites More sharing options...
adaś Posted August 31, 2010 Author Share Posted August 31, 2010 nauczyłem się jeździć bez sprzęgła problem mam tylko przy ruszaniu, ale jak do połowy tylko wcisnę i jedynkę z lekkim zgrzytem wsadzę to odbija łapie tylko jak wcisnę do końca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emotorsport Posted August 31, 2010 Share Posted August 31, 2010 dwie z możliwości: przytarta linka, popsikaj jakimś WD pod gumkę, żeby nasmarować pancerz i linkę, jak nic nie da - wymiana - dość prosta, dwa - jak już wspomniano, łożysko - poważniejsza naprawa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xionc Posted September 2, 2010 Share Posted September 2, 2010 Moje zacinające się sprzęgło to kompilacja łożyska i wysprzęglika. Łożysko nowe (oczywiście zdjęcie skrzyni - koszty) a wysprzęglik od WRX'a. Po naprawie sprzęgło chodzi lżej, w pełnym zakresie i się nie zacina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adaś Posted September 2, 2010 Author Share Posted September 2, 2010 mi dzisiaj mechanik powiedział żebym sobie kupił nowe sprzęgło, bo to się zacina, a drugie długo nie pojeździ. Ma ktoś doświadczenia ze sprzęgłami od Radzikowskiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ariel Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Ma ktoś doświadczenia ze sprzęgłami od Radzikowskiego? Przejechałem się STI ze spiekiem robionym przez niego i trzeba się przyzwyczaić, trochę szarpie i żywotność jest mniejsza (ok 40-50k km) ogólnie na miasto sprzęgło się nie nadaje. Nawiązując do Twoich objawów to miałem podobny problem tylko u mnie to się działo przy zmianie biegu na wyższych obrotach, sprzęgło zostawało prawie w podłodze a po miesiącu już się ślizgało, teraz jeżdżę na Exedy Stage one, szarpie jak cholera ale za to przy szybszej jeździe czuć różnicę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dyzio_d Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 No i wszystko co chciałem napisać zostało już napisane! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xionc Posted September 4, 2010 Share Posted September 4, 2010 Niech mechani zdejmie skrzynie i sprawdzi naocznie tarczę, docisk i łożysko. Może całego kompletu nie będzie trzeba wymieniać. No bo co się może zacinać w sprzęgle? A jak nie to, to wysprzęglik, praktycznie tam nie ma nic innego do popsucia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts