Jump to content

Nie odbija sprzęgło

adaś

Recommended Posts

Zdarza się to co jakiś czas, kilka razy dziennie, a wygląda w ten sposób że po zmianie biegu sprzęgło zostaje, pedał jednak wraca na swoje miejsce i ma luz prawie na całości zakresu. Żeby to ustąpiło to albo gaszę silnik i pompuje pedałem sprzęgłą i wtedy przechodzi (na odpalonym niestety nie) albo podnoszę maskę i ruszam linkami, wtedy coś jakby zeskakiwało i znowu jest w normie.

O co chodzi?

Proponuje sprawdzić wysprzęglnik który ma takie objawy- ja tak miałem, kolega podobnie - więc wygląda na bardzo prawdopodobną usterkę w GT-ku. Wymiana na nowy i spokój (jak dobrze pamietam 300 PLN w ASO)

nauczyłem się jeździć bez sprzęgła :mrgreen:

problem mam tylko przy ruszaniu, ale jak do połowy tylko wcisnę i jedynkę z lekkim zgrzytem wsadzę to odbija :)

łapie tylko jak wcisnę do końca.

dwie z możliwości: przytarta linka, popsikaj jakimś WD pod gumkę, żeby nasmarować pancerz i linkę, jak nic nie da - wymiana - dość prosta, dwa - jak już wspomniano, łożysko - poważniejsza naprawa... :(

Moje zacinające się sprzęgło to kompilacja łożyska i wysprzęglika. Łożysko nowe (oczywiście zdjęcie skrzyni - koszty) a wysprzęglik od WRX'a. Po naprawie sprzęgło chodzi lżej, w pełnym zakresie i się nie zacina.

Ma ktoś doświadczenia ze sprzęgłami od Radzikowskiego?

Przejechałem się STI ze spiekiem robionym przez niego i trzeba się przyzwyczaić, trochę szarpie i żywotność jest mniejsza (ok 40-50k km) ogólnie na miasto sprzęgło się nie nadaje.

Nawiązując do Twoich objawów to miałem podobny problem tylko u mnie to się działo przy zmianie biegu na wyższych obrotach, sprzęgło zostawało prawie w podłodze a po miesiącu już się ślizgało, teraz jeżdżę na Exedy Stage one, szarpie jak cholera ale za to przy szybszej jeździe czuć różnicę.

Niech mechani zdejmie skrzynie i sprawdzi naocznie tarczę, docisk i łożysko. Może całego kompletu nie będzie trzeba wymieniać. No bo co się może zacinać w sprzęgle? A jak nie to, to wysprzęglik, praktycznie tam nie ma nic innego do popsucia.