mikael Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 witam to moje pierwsze autko z klimą i mam pytanko kiedy serwisujemy klime nic nie wiem na ten temat ponoc jakis gaz sie uzupelnia jakies odgrzybianie cy cuś ? mój forek nie mial serwisu klimy od nowosci tak powiedzial gosc na stacji serwisowej ale to jeszcze sprawdze . chociaz byl przez pierwsze 5 lat serwisowany tylko w subaru , wiec chyba robili serwis klimy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
slonex Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 specjalisci pewnie sie jeszcze wypowiedza, ja ze swojej strony wymienilkem filtr kabinowy i robilem odgrzybianie - samo odgrzybianie trwalo cos kolo godziny ale fakt jest taki ze teraz caly uklad chlodzenia i grzania wnetrza dziala o niebo lepiej.porostu oddycham jakby czystrzym powietrzem;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest IRAZU Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 witam to moje pierwsze autko z klimą i mam pytanko kiedy serwisujemy klime nic nie wiem na ten temat ponoc jakis gaz sie uzupelnia jakies odgrzybianie cy cuś ? mój forek nie mial serwisu klimy od nowosci tak powiedzial gosc na stacji serwisowej ale to jeszcze sprawdze . chociaz byl przez pierwsze 5 lat serwisowany tylko w subaru , wiec chyba robili serwis klimy ? Bo ceny w Norwegii są takie , że taniej jest jechać do Polski na taki serwis i jeszcze Ci zostanie na podróż . Klimę należy serwisować każdej wiosny . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikael Posted June 13, 2009 Author Share Posted June 13, 2009 gosc w serwisie mowil ze taki serwis robi sie raz na 3 albo 5 lat a koszt w przeliczeniu ok 600 pln. ale o odgrzybianie nie pytalem Link to comment Share on other sites More sharing options...
grygo Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 3-5 lat to zdecydowanie za dlugo (swoja droga chyba malo ktory uklad wytrzymal by z wlasciwym cisnieniem tyle czasu), teoretycznie powinno sie serwisowac raz w roku (ale to oczywiscie wszystko ZALEZY) najlepiej przed latem czyli tak jak napisal marek-szulczyk wiosna jesli klima dlugo nie byla serwisowana to po jej kompletnym serwisie odczujesz duza roznice w sile nadmuchu, "swiezosci" powietrza itp ogolnie mysle, ze warto zainwestowac w taki proces, szczegolnie jesli planujesz uzywac klimy regularnie latem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest IRAZU Posted June 13, 2009 Share Posted June 13, 2009 Zawsze warto przed każdym sezonem wymienić filtr i odkazić klimę . Koszty nie są duże , bo filtr i tak należy wymienić , a odkażanie nie zaszkodzi . Kurz i roztocza mogą być dokuczliwe i śmierdzą . Nawet jeśli nam nie szkodzi , to czasami musimy przewozić alergików . Płyn w instalacji wystarczy sprawdzić co pięć lat . Tak mi wytłumaczono w dobrym serwisie klimatyzacji . Przy okazji odkażania klimy , sprawdza się stan chłodnicy i myje z zewnątrz . Koszty odkażania 100-300 zł w zależności od środka odkażającego . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wulfhere Posted June 16, 2009 Share Posted June 16, 2009 a jaki "zakład" do klimy możecie polecic w Wawie??? Czy w autcie na gwarancji trzeba to może zrobić w ASO??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hogi Posted June 16, 2009 Share Posted June 16, 2009 a jaki "zakład" do klimy możecie polecic w Wawie??? Czy w autcie na gwarancji trzeba to może zrobić w ASO??? Pewnie tak. Ja swoją naprawiałem i czyściłem u forumowicza E12. Polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcel 08 Posted June 17, 2009 Share Posted June 17, 2009 a jaki "zakład" do klimy możecie polecic w Wawie??? Czy w autcie na gwarancji trzeba to może zrobić w ASO??? poszło PW Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts