zsunaj23 Posted February 7, 2005 Posted February 7, 2005 Jestem szczesliwym posiadaczem ale mam wątpliwosci co do przegladów. W salonie poinformowano mnie ze pierwszy przeglad jest po 15 000 km a w seriwsie ze własciwie po 5 tysiacach wymiana oleju i filtra, I nie wiem czy nie robiac przegladu po 5 000 nie bedzie to mialo wplywu na samochod, Jest on adla mnie bardzo drogi i nie chcialbym aby cos z nim bylo nie tak. A tak a'propos jaki jest wlewany olej silnikowy chodzi mio o oznaczenie. Będe wdzieczny za odpowiedzi Pozd Janusz
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted February 7, 2005 Ojciec Założyciel Posted February 7, 2005 Producent nie wymaga wymiany oleju po 5.000 km. Z drugiej jednak strony wiadomo, że szczególnie w pierwszym okresie użytkowania następuję przyspieszone zużycie silnika (czyli tzw. "docieranie") - dlatego też wymiana oleju moze w jakimś stopniu wpłynąć pozytywnie na dalszą zywotność silnika. Wpływu na warunki gwarancji taka operacja oczywiście nie ma żadnego. Generalnie producent zaleca oleje okreslone w specyfikacji zawartej w instrukcji obsługi. Ponieważ mamy bardzo dobre doświadczenia z firmą Valvoline, na której olejach Leszek Kuzaj jeździł w ubiegłorocznym sezonie rajdowym zalecamy oleje właśnie tej firmy. Generalnie można powiedzieć, że współczesne oleje oferowane zgodnie z parametrami jakości (np. API) są ogólnie godne polecenia. Łączę pozdrowienia i życzenia zadowolenia z samochodu
Boryz Posted February 9, 2005 Posted February 9, 2005 Co do pierwszej wymainy po 5000 km - to zgadzam się z Dyrekcją - Warto dla dalszej eksploatacji silnika. A z tymi olejami w serwisie Subaru to jest różnie - jedni leją SHELL inni zaś Castrol - pełna dowolność. P.S. Ostatnio wymieniałem olej w jednym z moich Suabru przy 5000 km - a majster w serwisie robił wielkie oczy że pieniądze w błoto wyżucam :roll:
Ojciec Założyciel ex-Dyrekcja Posted February 9, 2005 Ojciec Założyciel Posted February 9, 2005 W każdym serwisie dostępne są oleje Valvoline i na życzenie użytkownika taki własnie olej będzie użyty. Serwisy mają jednak podpisane także własne umowy z firmami olejowymi (niezależne od SIP-u) i niejednokrotnie ze zrozumiałych względów preferują inne marki. Postępowanie takie jest zgodne z ważnymi umowami serwisowymi zgodnymi z normami unijnymi, nie zwalniając jednocześnie z konieczności posiadania w/w wymienionych olejów Valvoline. Pozdrowienia
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.