Tomko Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 Witam. Jestem właścicielem Forestera 09 diesel od 5 lat .Auto kupiłem w salonie Subaru Dukiewicz. Niestety od dwóch lat mam problem: silnik gaśnie w trakcie jazdy po włączeniu sprzęgła i niedodawaniu"gazu",.np. przy dojeżdżaniu do skrzyżowania. Objawy nasilają się wraz ze wzrostem temperatur, zimą praktycznie nie występowały. Dodam że wyłączenia zdażają się losowo, czasami kilkadziesiąt dziennie . Od zeszłego roku mam otwarte zlecenie na naprawę tej usterki w Serwisie Reiski w Bydgoszczy. Po czterech naprawach w serwisie auto jest nadal niesprawne. W przyszłym tygodniu jestem umówiony na kolejną naprawę jednak mam wątpliwości co do jej skuteczności. Bardzo proszę o wskazówki dla mechanika. Czy możecie polecić skuteczny serwis Subaru w Polsce. Pozdrawiam Tomasz Kopeć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobi1972 Posted June 8, 2015 Share Posted June 8, 2015 (edited) Czy na to zachowanie na wpływ włączona klimatyzacja? Zdaje się, że kiedyś był taki problem i pomogła aktualizacja softu (druga opcja to zacierający się kompresor od klimy). Na czym polegała ta nieskuteczna naprawa, co poprawiali? Edited June 8, 2015 by Dobi1972 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomko Posted June 10, 2015 Author Share Posted June 10, 2015 Bardzo dziekuję za radę.Spróbuje pojeżdzić bez klimy. Do tej pory wgrywany był nowy soft silnika, czyszczony czujnik w kolektorze 2 razy (po odkręceniu było na nim sporo czarnej sadzy), wymieniany czujnik przy pedale sprzęgła. Poza serwisem wymieniłem olej w sprężarce klimy oraz uzupełniony został gaz. Tankuję poliwo na różnych stacjach BP lub Orlen zawsze lepsze paliwo.Dodam że zimą nie wyłączam klimy. Nie gaśnie po wyłączeniu klimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slw Posted June 10, 2015 Share Posted June 10, 2015 W moim poprzednim OBK SBD pomogło wgranie nowego softu, wcześniejsze czyszczenie czujników nie dało pozytywnych efektów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts