Jump to content

Subaru Forester II generacji - wymiana ECU.

maniooo

Recommended Posts

Witam.

Konkretnie chodzi mi o II gen. po lifcie, czyli DOHC 158 KM. Tam było sporo wersji ECU, różni producenci itp. Idzie wymieniać to ustrojstwo? Np. mam komputer Hitachi, ale się posypał. Kupuję inny i wymieniam? SIP pewnie już nie ma w ofercie, bo auto to zabytek, ale na portalach aukcyjnych pewnie znaleźć można. Co sądzicie?

I o jakich dodatkowych korzyściach piszesz?

Np. mulenie między 2000-3000 RPM:

http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/33085-d%C5%82awienie-20-na-2-3-tys-rpm-co%C5%9B-nowego/

Niektóre kompy dają możliwość przeprogramowania w taki sposób, aby to wyeliminować, inne nie. Teoretycznie podmiana modelu niedającego takich możliwości na inny, rozpracowany pozwalałaby wgrać stosowny soft i cieszyć się żywym silnikiem bez - na ten przykład - odczepiania czujnika spalania stukowego. Moim zdaniem byłoby warto, stąd pytanie w mocy: czy można tak sobie "żonglować" tymi ECU? Na chłopski rozum tak - w końcu przypuszczać można, iż wszystkie egzemplarze tego rocznika są w przybliżeniu takie same a soft zaszyty w ECU jest taki sam, różnice są zaś w hardware.

Ja wymieniałem w imprezie i wiazalo sie to z wymiana immobilizera. Forek pewnie ma to samo. Tak tylko dodalem aby nie bylo niespodzianki.