Jump to content

Forester SF - wymiana uszczelek pokrywy zaworów, moment śrub

GreyD

Recommended Posts

Witam,

nie pisałem jeszcze nic w temacie z przywitaniami, ponieważ dopiero waham się, czy zakupić swoje pierwsze Subaru ;) Ogólnie - jestem z Poznania i chcę jechać we wtorek oglądać auto we Wrocławiu, choć ciągle coś nie umiem się przekonać...

W aucie teoretycznie są do wymiany uszczelki pokryw zaworów i jeden z amortyzatorów tylnych (bez Nivo) - jak w temacie konkretne pytanie dot. pierwszego z problemów. Nie boję się zabawy z autami i może pokusiłbym się o wymianę uszczelek samemu, jednak nie mogę nigdzie znaleźć dokładnie momentu z jakim trzeba przykręcić śruby (silnik 2.0T, według VINu z aukcji i ruskiej stronki z FAQ jest to EJ205), a całego manualu nie ściągnę (o ile gdzieś jest?), bo jestem w trakcie przeprowadzki i mam jedynie internet na kartę w komórce...

1. Jedyny temat z zagranicznego forum, podpowiada dla silnika EJ25 (?) siłę 5 +/-1 Nm (załącznik - śruby oznaczone T2) - czy to będzie prawidłowe?

2. Jaki numer uszczelek szukać do danego silnika?

3. Kwestia silikonu - w jakich miejscach należałoby go użyć i jaki?

4. Czy w Poznaniu /ew okolice jest jakikolwiek warsztat godny polecenia? lub ktokolwiek chociażby do wymiany poglądów ;)

5. Jakiś warsztat lub osoba z Wrocławia która pomogła by w przeglądzie przed zakupem?

Z góry thx :)

post-21370-0-66527200-1428159809_thumb.jpg

• 1 year later...

Też mam podobny problem u siebie w Forku muszę wymienić te uszczelki,a przy okazji świece,tylko nie wiem ,czy starczy mi tam miejsca żeby to ogarnąć bez lewarowania silnika. :mellow:

Jeśli chodzi o silnik EJ205, można wymienić uszczelki bez lewarowania. Świece tak samo. Od góry trzeba odkręcić zbiorniczek spryskiwaczy, akumulator, filtr powitrza wlew oleju do silnika no i co tam komu pasuje tak żeby było wygodnie. Od dołu część kolektora wydechowego. Najlepej na kanale to robić albo na podnośniku. Mi wymiana świec zajęła 2-3 godz. Robiłem to pierwszy raz. Wymiana uszczelek ciut dłużej bo trzeba dokładnie odtłuścić pokrywy i brzegi głowicy. Trochę gimnastyki jest ale do ogarnięcia.

Kapitan-hak,dzięki za informacje,może w najbliższym czasie wezmę się za to :)