Jump to content

Brak świateł pozycyjnych

jedre4k

Recommended Posts

Witam!

Po przejażdżce z pożyczoną przyczepką która jeździ na codzień z Niwa w moim foresterze 2001 nie działają światła postojowe. Zapomniałem się, bo kiedyś już był taki problem ale wymieniłem bezpiecznik i było ok. Co mi mogło spalić i gdzie tego szukać? Po wciśnięciu klawisza na kolumnie kierownicy świecą ale tylko wtedy

Andrzej

Byłem tu już, witałem się ale to było zaraz po zakupie auta. Jednak kiedy nic się nie psuje, to i z forum korzysta się nie za często. Jako, że pamięć już nie ta, to i hasło, nick uleciały z głowy ;)

Przy włączeniu świateł przełącznikiem manetki kierunkowskazów powinny się świecić również światła pozycyjne z tyłu, przodu (przynajmniej tak to działało do tej pory) a nie tylko główne/drogowe z przodu. Klawiszem na kolumnie kierownicy włącza się światła postojowe jeśli chce się żeby świeciły po wyciągnięciu kluczyka. Fajne to było, bo po wyciągnięciu kluczyka nie trzeba myśleć o wyłączeniu świateł.

rozumiem, że problem wystąpił po podłączeniu przyczepy ..  jak ją odepniesz wraca do normy ? .. sprawdź czy w gnieździe do haka lub w instalacji przyczepy nie masz jakiegoś zwarcia .. no i oczywista sprawa bezpieczniki

Bezpiecznik paliło jak pożyczałem ją wcześniej (ten który odpowiada za nawiew). Teraz bezpiecznik ocalał a pozycyjnych brak. Pierwsze podejrzenie pada na manetkę ale chyba czułbym jakiś swąd. Nie mam schematu elektrycznego, nie wiem czy jest jakiś stycznik załączający światła i gdzie ewentualnie go szukać, jakie kolory kabli etc., żeby zaoszczędzić sobie rozcinania wiązek, szukania z miernikiem na ślepo.