guferek Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Jak w temacie, na wyświetlaczu mph wyskoczył mi błąd Er bb i dodatkowo zauważyłem problem z hamulcami a mianowicie czasami tracę hamulce (pedał hamulca robi się twardy) i efekt hamowania jak przy wyłączonym silniku czyli praktycznie żadne . Po kilkukrotnym naciśnięciu hamulca zaczyna hamować normalnie. Czy może spotkał się ktoś z podobnym zjawiskiem? Prośba o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hefty Posted November 18, 2013 Share Posted November 18, 2013 Kto szuka ten znajdzie http://www.forum.subaru.pl/index.php?/topic/41566-blad/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ericthered Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Witam. U mnie wczoraj dyskoteka. Zapaliłom sie AT oil temp , check engine , EPS i wskaznik temp na maksa. Oprócz tego Er HC. Kody P0700 , P0600. Auto po wyłaczeniu wróciło do normalnosci , nastepnie zwariowalo , znow poszło w błedy , generalnie nie ma reguły. Ostatnie 24 h spokój.Gdzie dzwonić o pomoc? Po właczeniu Er HC skrzynia zaczyna pracowac inaczej( tryb awaryjny?) Auto posiada gaz. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guferek Posted November 19, 2013 Author Share Posted November 19, 2013 Kto szuka ten znajdzie http://www.forum.sub...pic/41566-blad/ Widziałem ten link lecz niestety nie ma tam nic o moich przypadłościachy z hamulcami. Poza tym dzięki uprzejmości okeyten czekam na manual - zobaczymy co się z tego wyjdzie:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
StormRaider Posted November 19, 2013 Share Posted November 19, 2013 Er HC to błąd szybkiej komunikacji CANowej (którą to wiązką są przesyłane dane pomiędzy modułami, sterownikiem a czujnikami). Przyda się podpiąć pod komputer i sprawdzić co się dzieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
guferek Posted November 21, 2013 Author Share Posted November 21, 2013 Problem rozwiązany:) Er bb - błąd komunikacji z pompą podciśnienia hamulcy. Został wymieniony gumowy przewód który sparciał i łapał lewego powietrza. Po wymianie błąd Er bb zniknął a wraz z nim problem hamulcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
okeyten Posted November 25, 2013 Share Posted November 25, 2013 Kto szuka ten znajdzie http://www.forum.sub...pic/41566-blad/ Widziałem ten link lecz niestety nie ma tam nic o moich przypadłościachy z hamulcami. Poza tym dzięki uprzejmości okeyten czekam na manual - zobaczymy co się z tego wyjdzie:D jak to nie ma -> i doszli do wniosku, że to ER bb a nie 66, a to oznacza błąd komunikacji z pompą podciśnienia. EDIT : z tabeli kodów Er bb (Fail of brake vacuum system) edit.... ooo widzę że się rozwiązało, super Problem rozwiązany:) Er bb - błąd komunikacji z pompą podciśnienia hamulcy. Został wymieniony gumowy przewód który sparciał i łapał lewego powietrza. Po wymianie błąd Er bb zniknął a wraz z nim problem hamulcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seweryn Dawid Posted July 15, 2020 Share Posted July 15, 2020 (edited) witam Mam podobny problem czyli z wyświetlaniem się błędu Er BB na desce rozdzielczej. Zauważyłem że zawsze rano jak odpalam auto od razu po ruszeniu ten błąd występuje, następnie jak się gdzieś zatrzymam , zgaszę auto ponownie błąd ten nie występuje już lub występuje bardzo sporadycznie. Czytałem na formach o tym problemie i nawet wymieniłem pompę próżniową. Niestety problem nadal jest. Nie powoduje on jakiś problemów podczas jazdy, hamulce zachowują się poprawnie, jednak denerwuje ten wyświetlany napis no i w ostateczności może się okazać że przełoży się to na coś poważniejszego. Dlatego chciałbym rozwiązać ten problem. Może ktoś ma jakiś pomysł lub wie do kogo się udać w celu rozwiązania tego problemu? 06-08-2020 - czytając fora na innych zagramanicznych ( )stronach ludzie piszą też o jakiś ewentualnych nieszczelnościach w układzie podciśnienia, czy ma ktoś w tym temacie doświadczenie walcząc z tym błędem? Edited August 6, 2020 by Seweryn Dawid ponowienie zapytania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts