Jump to content

Zużycie sprzęgła...

Bartekfi

Recommended Posts

Posted

Proszę o opinię.

Chodzi o zużycie sprzęgła w popularnym dupowozowym kompakcie, który przejechał 34tkm.

Czym może być spowodowane takie zużycie i rdzawy nalot na całym sprzęgle :?:

Czy na podstawie poniższych obrazków, można zdecydowanie stwierdzić, że sprzęgło zostało zniszczone, przez "przypalenie sprzęgła" przez użytkownika :?:

dsc07746r.th.jpg[/url

dsc07742m.th.jpg

dsc07744h.th.jpg

dsc07745f.th.jpg

Pytam z czystej ciekawości, bo pan rzeczoznawca z wieloletnim doświadczeniem stwierdził, iż widać wyraźnie, że sprzęgło zostało "...jednokrotnie i krótkotrwale przypalone, co doprowadziło do zniszczenia i należy je wymienić..."

I coś mi się tu nie zgadza, bo czyżby współczesne sprzęgła były już takie czekoladowe, że raz je wystarczy przypalić i już papa :?: :roll:

Sprawa nie dotyczy Subaru, ale mam nadzieję, że nie będzie to potraktowane jako Off-topic, wszak sprzęgła wszędzie podobne 8)

Posted

przypala się raczej na fioletowo-stalowy kolor, a brąz...brąz....kobity lubią prąz.... :lol::lol::lol:

ja bym powiedział, ze prędzej stało, stało, aż zardzewiało, skleiło się, może potem i ktoś je lekko przyjarał...albo było złożone na rudzielca, czy to wszystko niegrzebany ori?

a pan rżęchoznawca z wieloletnim doświadczeniem z pomocy drogowej i to z ADAC w Niemczech, kiedyś zaopiniował mi powód złapania kapcia w tylnym kole w Pasacie kombi....łożysko się przegrzało i przez to opona złapała nieszczelność... :twisted: bo jak zapytał dlaczego nie założyłem koła zapasowego, opowiedziałem, że to już drugie koło w tym samym miejscu po kolei, żeby mi nie wystawił rachunku za niedbalstwo i brak sprawnego koła zapasowego (a kapeć jeździł z dziurą w bagażniku tydzień...)to stwierdził definitywnie, że łożysko i piasta się przegrzewają i to niszczy kolejne koła :mrgreen: ....i to zapisał w statystycznym kwestionariuszu ADAC....i w ten sposób stałem się sprawcą obniżenia opinii niezawodnego Passata.... :twisted::D , także pan rzęchoznawca....hmmm........ :twisted:

Posted
czy to wszystko niegrzebany ori?

Teoretycznie ori, od nowości w aucie z przebiegiem 34tkm.

Dodam, że sprzęgło nie dawało żadnych niepokojących objawów, podobno nic się nie ślizgało, nic nie szarpało, ani dudniło.

Fordzik został w ASO na wyciek oleju i jak chłopaki się wzięli za rozbieranie, to stwierdzili, że wyciek to może i na gwarancji, ale za sprzęgło i dwumasę to 5kPLN trzeba zostawić.

ja bym powiedział, ze prędzej stało, stało, aż zardzewiało, skleiło się,

to był mój pierwszy strzał 8)

Posted

na pewno bym walczył o te 5k....a przy spaleniu powstają na powierzchni koła zamachowego mikropęknięcia, widoczne gołym okiem

Posted

w skuterach jak się spali sprzęgło wygląda tak

16776116.jpg

nie wiem czy tak w aucie nie wygląda :P

imag2es.jpg

niezawodnego Passata

jak taki łon nie zawodny to ja mam 6 milionów na koncie ;p

Posted

Nie wiem co ma ,,piernik do wiatraka" , przyjechałeś na wyciek oleju usuwa się wyciek na gwarancji,

sprzęgło można zasugerowac ze w niedługim czasie do wymiany i wymiana dzisiaj gratis a płacisz tylko za graty. Przecież ewentualne stare sprzęgło nie ma wpływu na jakośc uszczelnienia. Rude jest dlatego ze zardzewiało a zardzewiało bo to ,,dyżurne" sprzęgło dla pokazywania klientom :mrgreen:

Są metody weryfikacji sprzęgła :idea: grubośc tarczy ,,geometria docisku" luzy w kole dwu-masowym w tej opini nie ma o tym mowy.

Posted
dlatego ze zardzewiało a zardzewiało bo to ,,dyżurne" sprzęgło dla pokazywania klientom

przesadzacie, akurat pracuje w ASO i u nas takich praktyk nie ma ale jeśli wymienili Ci coś bez Twojej wiedzy to chyba to jakiś żart bo prawa do tego nie mieli. A w dodatku powinni poinformować Cię o możliwośći założenia zamienników.

Posted

Dzięki za komentarze.

Sprawa dotyczyła auta mojej znajomej i już jakoś się rozwiązała.

Co prawda znajoma nie wie czy zamontowali jej nowe sprzęgło, czy poskładali tak jak jest :twisted: , w każdym razie auto odebrała, zapłacić nic nie zapłaciła, auto śmiga i wszystko jest cacy :idea:

Znaczy się klasyczny hepiend :wink:

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...