siarek Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 Zostawiłem auto przed domem jak zwykle na biegu "parking" a teraz chce nim odjechać a tu ... Odpalam silnik, wszystko OK, ale jak próbuje zmienić przełożenie na skrzyni i wciskam ten guzik w drążku to słyszę jak z okolicy stacyjki jakieś tykniecie. Przedtem tego nie było! Sprawdziłem bezpieczniki od AT i są OK, Dobrałem sie do tego miejsca gdzie tyka i widze jakieś biale plastiki a w nich jakby metalowy przełącznik który za każdym razem gdy wciskam na drążku przycisk on sie przełącza. Czy to ten przełącznik jest źródłem mojego problemu? Jak przełączyć skrzynie przynajmniej na "N" żeby pojechać do warsztatu. pozdr wm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legacy96 Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 To co cyka przy stacyjce, to blokada wyjecia kluczyka, mozna go wyjac ze stacyjki tylko w pozycji skrzyni "P". Zablokowany jest natomiast mechanizm wybierania biegow, mozna go odblokowac naciskajac srubokretem na dzwigienke pod malutka klapka obok dzwigni zmiany biegow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siarek Posted April 29, 2010 Author Share Posted April 29, 2010 Dzieki za pomoc, dałem rade Mogłem nawet wrzucić bieg do przodu i pojechać, ale po wyłączeniu nadal się blokuje. Wygląda na to że będę musiał jeździć ze śrubokrętem Jako rozwiązanie tymczasowe może być, ale co może być główną przyczyną że skrzynia się blokuje?? Juz wiemy, że na pewno sama skrzynia działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Legacy96 Posted April 29, 2010 Share Posted April 29, 2010 Przy dzwigni zmiany biegow jest elektromagnes blokujacy, moze sie zacina ? Ale najpierw wyczyscilbym styki zlacza tego elektromagnesu, w jego poblizu jest kostka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kami5l Posted June 13 Share Posted June 13 U mnie był spalony bezpiecznik pod kierownicą opisany jako "BACK". Też nie mogłem z P dzwignią ruszyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts