Jump to content

problem ze skrzynią forester S-TURBO

ErichRX

Recommended Posts

Witam nie dawno kupiłem Forestera Turbo i mam problem z biegami, ogólnie jest straszny luz na lewarku, 1,2 i 4 bieg jeszcze spoko ale trójka i piątka to masakra,biegi tak jakby nie wchodzą do końca .Po włożeniu jakiego kolwiek biegu jeśli się doda gaz lewarek idzie do tyłu ,po ujęciu nogi z gazu lewarek idzie do przodu i tak nim dobija kilka razy do przodu. Jeszcze w dodatku w czasie jazdy po ujęciu nogi z gazu gdy jest zapięta piątka ,lewarek dostaje drgawek i bieg za każdy razem wyskakuje na luz. Do puki na tej piętce się jedzie i nie ujmie gazu to bieg nie wyskoczy. Oglądałem samochód z dołu na kanale i nie widać żeby były zerwane lub słabe mocowania skrzyni czy silnika. Najlepsze jest że jak się zaciągnie ręczny i próbuje szarpać do przodu na 1 czy 2 lewarkiem nawet nie drgnie . Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłu o co może chodzić ,zastanawia mnie że na zaciągniętym ręczny nie szarpi tym lewarkiem czy to nie ma coś wspólnego z mocowanie tylnego dyfra , wału może te gumy na ,,samolocie'' . Nie wiem proszę o rade

Oglądałem samochód z dołu na kanale i nie widać żeby były zerwane lub słabe mocowania skrzyni czy silnika.

może nie być widać, a gumy sa słabe albo pozrywane, inaczej napęd stoi na miejscu.

chyba trzeba będzie ,,pojeździć" z podniesionym na podnośniku autem, tak aby ktoś mógł go obejrzeć od dołu, dodać gazu, ująć, zmienić bieg, powinno być widać co się dzieje.

tak czy siak, wizyta w warsztacie nieodzowna, bo takie wyskakiwanie biegów może zepsuć nawet jeszcze sprawna skrzynię, nie lekceważ problemu... :!: :smile:

dzięki ,ale zastanawia mnie czy jeśli jest luz na mocowaniu tylnego dyfra czy może on powodować wyrywanie tego piątego biegu i i te całe szarpania lewarem

Witam byłem w nie-ASO .Niestety skrzynia do wymiany po spuszczeniu oleju ze skrzyni, na korku pełno opiłków i kawałów metalu, prawdopodobnie nie właściwy olej był w skrzyni (jak pełny sentetyk silnikowy) , niestety powodu szarpania lewarkiem nie ustalili, żadna guma nie jest urwana .

Witam byłem w nie-ASO .Niestety skrzynia do wymiany po spuszczeniu oleju ze skrzyni, na korku pełno opiłków i kawałów metalu, prawdopodobnie nie właściwy olej był w skrzyni (jak pełny sentetyk silnikowy) , niestety powodu szarpania lewarkiem nie ustalili, żadna guma nie jest urwana .

szkoda Erichu :cry:

• 1 month later...

już wiem co bolało mojego forestera ''ludzka głupota handlarza,, obudowa skrzyni wg nr przełożenie 4,44 , bebechy w skrzyni miałem z Gteka przełożenie 3,54 , a tylny dyfer ma przełożenie 4,11 coś musiało tego nie wytrzymać - rozpieprzyło skrzynie. Na razie dziękuje PANU Carfitowi za cierpliwość i pomoc bo bez niego nigdy bym nie doszedł o co może chodzić. Wielki człowiek szacun !!!

ola bogaaaaa!!! To jeszcze jezdzilo????? Zmieliło pewnie w drobny mak wiskoze centralna i mialeś FWD nic nie strzelalo auto normalnie sie zachowywało??

ola bogaaaaa!!! To jeszcze jezdzilo????? Zmieliło pewnie w drobny mak wiskoze centralna i mialeś FWD nic nie strzelalo auto normalnie sie zachowywało??

no właśnie !!! co najdziwniejsze gdyby nie wyskakiwał mi ten piąty bieg no i te drgania to może bym tak jeżdził do dziś i nawet może do zimy zanim bym się zorientował że coś nie bardzo to AWD. Przy tym wszystkim pan Carfit poinformował mnie że turbo ma wydajność zaledwie 50%, tak mi się wydawało że coś słabo ciągnie jak na 170 KM , napewno wycieczka do Carfit serwis nie poszła na marne pomimo ,że mam do Nowego Sącza 200 kilometrów przy okazji kilka innych usterek ale mam nadzieje że w końcu będę miał prawdziwego Forestera S-turbo i Subaru odzyska moje zaufanie