Jump to content

Motor-Life do pompy wspomagania, warto?

gourmet

Recommended Posts

Po uszczelnieniu układu wspomagania (nie Subaru) zaczęła buczeć na stałe pompa wspomagania. Mechanik zasugerował pięćdziesiątkę Motor-Life. Nawet Hołek też tak słyszał :lol: Jakie są wasze opinie o tym preparacie? Czy to jest te słynne "przekleństwo kupujących", co zakleja wszystko na chwilę na fest? :evil:

Nie używałem akurat motorlife, które Hołek reklamował tak długo, jak trwał układ sponsorski..., ale używam w miarę potrzeby Lucasa, i jest to najlepszy uszlachetniacz do oleju, mogę polecić z czystym sumieniem, nie mając w tym żadnego finansowego interesu... :smile:

emotorsport i dodatek tego lub tamtego pomoże pompie wspomagania?

rozumiem że;

1. pompie i tak już nic nie zaszkodzi, a ewentualnie może pomóc

2. płyn we wspomaganiu jest i jest prawidłowy

jeżeli dwa punkty są na tak, to mały ,,łyk" zagęszczacza nie powinien zaszkodzić, a czy pomoże zależy od stadium agonii pompy... :lol: moim zdaniem pomoże, nie wiadomo na jak długo, ale spróbuj.....

pompie i tak już nic nie zaszkodzi, a ewentualnie może pomóc
może pomóc ponowne rozszczelnienie, wtedy nie buczała :mrgreen: tylko nie po płaciłem dwie stówy za wężyk, żeby teraz poluźniać mocowania :smile:

ciekawą hipotezę postawił sprzedawca w sklepie, gdy poszedłem po Motor-Life lub Lucas. Sklep jest zapleczem dużego warsztatu, zatem pewna wiarygodność istnieje.

W skrócie, podobno w wężyku idącym od zbiorniczka z płynem do pompy jest drugi - cieńszy, teflonowy, z dziurkami. Zmienia (rozrzedza) strumień płynu, przez to płyn inaczej (łagodniej) uderza do pompy.

Przy regeneracji wężyka często ten wewnętrzny wyrzucają, co skutkuje m.in. wyciem pompy i szybszym zużyciem.

Mój mechanik, który organizował sprawę regeneracji wykluczył tę możliwość, podobno rozwiązanie wężyka w wężyku jest tylko w nowszych autach, w moim leciwym Queściu 1996 nie występuje.

Przez to gadanie Motorlife nie kupiłem - droższy od czystego spirytusu :evil: Kupię jutro i zaleję. emotorsport, pomuk za dobre słowo :wink: