himber Posted January 26, 2008 Share Posted January 26, 2008 Zaczęło się od tego, że podczas włączania i początkowej pracy klimatyzacji dochodziły niepokojące jęki, czy raczej piski, z okolicy nóg pasażera (tam gdzie jest nagrzewnica). Po dwóch dniach takiej pracy jęki ustały i zauważyłem, że niestety klima nie działa. Objawy to: - brak obciążenia silnika podczas włączenia klimatyzacji - brak chłodzenia Najdziwniejsze jest to, że sprężarka nadal kręci. Co mogło się stać? Jak zdiagnozować usterkę? Pomożecie? Dodam, że auto do Legacy III z klimatronikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JED Posted January 26, 2008 Share Posted January 26, 2008 PODOBNO Subaru maja zabezpieczenie przed uruchomieniem sprezarki, jesli nie ma gazu w obiegu...PODOBNO. Wg mnie, to nie sprezarka "sie kreci", bo chyba kolo pasowe kreci sie caly czas, wiec nie widac, czy sprezarka pracuje. Dopiero po nacisnieciu przycisku, powinno zalaczyc sie sprzeglo i sprezarka zaczyna pompowac. Mialem dokladnie ten sam problem (bez piskow) - naciskalem przycisk A/C, zapalala sie kontrolka, a silnik nie dostawal obciazenia. Chlodzenia tez nie bylo. Ktos probowal mi to tlumaczyc zabezpieczeniem temperaturowym (bo za zimno na zewnatrz), ale to raczej nie to, bo bylo +. To dlaczego w takim razie zapalala sie kontrolka, ze A/C dziala? PRZYKRO mi bardzo, ze Ci nie pomoge, bo ktoregos razu poczulem, ze jakosc powietrza jest inna, no i okazalo sie, ze wszystko dziala normalnie...Wiec juz nie musialem diagnozowac... Cuda, Panie! Azrael i jego koledzy, maja taki program, ktory pokazuje LIVE wszystkie parametry pracy auta i klimy tez. Moze skontaktuj sie z nim? Albo, chyba najprosciej, podjechac do warsztatu specjalizujacego sie w klimatyzacjach? Napisz prosze, co bylo, jak sie czegos dowiesz! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts