Jump to content

Czy płukana i nasączana wkładka filtra powietrza zabija przepływomierz ?

Helmut

Recommended Posts

Jak w temacie, czy płykana i nasączana wkładka filtra powietrza faktycznia zabija przepływomierz (skraca jego życie) ? Jeśli tak to co ma na to wpływ ? Tłusty płyn do nasączania ?

Czy może to jest ściema ?

Pomóżcie, proszę o poważne argumenty, bo sam mam nasączaną i spać spokojnie nie mogę. Nie wiem czy wywalic ją i wstawić porządną suchą czy spać spokojnie i się nie przejmować bo przepływomierz może paść zawsze. 

BTW jakie wkładki filtra powietrza polecacie ? Chodzi mi o to by silnik się nie dusił i dostawał możliwie więcej świeżego powietrza.

Wiesz. Ja juz mam w dwóch autach filtry KN-a. Przepływki żyją i mają się dobrze. Trzeba odpowiednio czyścić taki filtr. Ja po nasaczeniu filtra odkładam go na jeden dzień i nadmiar zbieram ręcznikami papierowymi. No i pierwsze kilometry po założeniu jeżdżę spokojnie :-) Pozdro!

Miałem wkładkę K&N w moim byłym WRX'ie, przejechałem na niej chyba z 80tys. km (auto ma teraz ponad 220tys. km przebiegu) i przepływka ma się dobrze, auto jeździ dalej, przy czyszczeniu postępuję zgodnie z instrukcją (ważne, żeby nie przedobrzyć z nasączaniem, bo kolor różowy jest bym powiedział, dość blady) i tyle :P