Jump to content

Skorodowana część wydechu + bardzo duża ilość palonego oleju

Zajackrk

Recommended Posts

Witajcie!

Opłaca się to ratować jakimiś cementami termicznymi i bandażami do tłumików?  (zerknij na foto)

Jeśli nie to gdzie szukać tej części? To jest druga część wydechu, zaraz po kolektorze( nie wiem szczerze powiedziawszy jak to się nazywa)

I chętnie skorzystam z Waszej wiedzy odnośnie... ogromnej ilości spalanego oleju, nie wiem ile pali ale boje się, że trzeba to już mierzyć jak paliwo (l/100km) Silnik wkręca się na obroty jak należy, nie przygasa i nie faluje, wszystko fajnie poza niebywałym, potwornym wręcz smrodem spalin oraz ich  białym/ jasnym zabarwieniem  (chociaż bez tragedii, nie znikam za chmurą dymu :P ) Macie jakieś dedukcje co to może być?

Jeśli będzie trzeba to cyknę fotkę silnika, niestety moja wiedza techniczna pozwala mi jedynie stwierdzić, że gdzieś na bloku w okolicach aparatu zapłonowego jest napocone olejem.

Pomożecie? Liczę na Was!

Pozdrawiam, Kuba

post-21749-0-52007100-1433839525_thumb.jpg

Edited by Zajackrk

Ja tu widzę uszkodzoną uszczelkę, są dziury?

Co do oleju, jeżeli silnik bierze, to niebieski dym. Mój palił 1l/100km, i po dodaniu gazu w lusterku było dosłownie niebiesko, wstyd było jechać na miasto.

Trzeba popatrzeć czy to na pewno silnik spala, czy może rzeczywiście jest większy wyciek.

• 1 month later...

Moje Subaraki nie biorą oleju ale w Justy tłumik to nie problem. Spalanie oleju to albo uszczelniacze zaworowe albo pierścienie albo palowanie lub koniec silnika. Nic nie jest wieczne kup inny silnik sprawny bo remont jest naprawdę drogi. Dla miłośników Subaru koszta to problem drugoplanowy.