Jump to content

P0519 Idle Air Control System Performance

marekmok

Recommended Posts

Witam :)

Od jakiegoś czasu co około 250km również pojawia mi się błąd P0519... (Forester 2003 SOHC EJ201 125KM).

Przeczyściłem przepustnicę wraz z zaworem, czujnikiem położenia przepustnicy, natomiast czujnika boost bałem się czymkolowiek zalewać, bo nie wiem co ma w środku - w każdym razie poza kostką przyłączeniową ma mały króciec (z dziurką) który siedzi w korpusie przepustnicy.

Niestety po przejechaniu w/w odcinka p0519 pojawił się na nowo :(

Na anglojęzycznych forach piszą różne rzeczy na ten temat, od czujników przepustnicy, poprzez czujnik biegu jałowego, a skończywszy na popękanym korpusie silnika :///

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z podobnym problemem?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie porady :)

Marek M

• 2 years later...

Hej. Czy udało Ci się coś zdziałać w w/w sprawie ponieważ od jakiegoś czasu mam to samo i  nie bradzo wiem za co się zabrać i co wymienić. Poza wyskakującym błędem nic niepokojącego z autem się nie dzieje. Pacjent to Forester 2002 wolny ssak  :-)

Hej.

Tak jak napisałeś, nic złego z autem się nie dzieje. Błąd pojawia mi niezwykle rzadko, zazwyczaj jak go wkręcam powyzej 3k obr/min na nierozgrzanym silniku czyli do pierwszych 2km od uruchomienia. Mechanicy rozkładają ręce :) więc uznałem że ten typ tak ma i śmigam dalej :)