Giechu Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Mam takie krótkie pytanie, dla niektórych odpowiedź może być oczywista ale ja nie jestem pewny :roll: Czy paliwa "sportowe" typu np. Panta są objęte podatkiem drogowym i akcyzą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 Po pierwsze, paliwa nie są objęte podatkiem drogowym. Nie ma czegoś takiego, jak podatek drogowy :!: Po drugie nie widzę podstawy, by tego typu paliwa nie były objęte opłatą paliwową i akcyzą. Ustawa o podatku akcyzowym mówi: Art. 89. 1. Stawki akcyzy na wyroby energetyczne wynoszą dla: 2) benzyn silnikowych o kodach CN 2710 11 45 lub 2710 11 49 — 1565,00 zł/1000 litrów; lub później: 14) pozostałych paliw silnikowych —1822,00 zł/1000 litrów. Do tego dochodzi opłata paliwowa, 92,87 zł od 1000 litrów benzyn silnikowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giechu Posted September 18, 2010 Author Share Posted September 18, 2010 opłatą paliwową To miałem na mysli Po drugie nie widzę podstawy, by tego typu paliwa nie były objęte opłatą paliwową i akcyzą. No też mi się tak wydaje, ale wolałem się upewnić. Bo to jednak całkiem inne kanały dystrybucyjne, produkt niestosowany powszechnie itp. itd. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
tzd Posted September 18, 2010 Share Posted September 18, 2010 inne kanały dystrybucyjne, produkt niestosowany powszechnie nie szkodzi, jest to paliwo do silników benzynowych? jest. można to kupić? można. akcyza i opłata paliwowa się należy :| Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts