albertito_2007 Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Witam, mam problem z lozyskiem kola - tyl. Po dwoch tygodniach od wymiany po prostu padlo... wymienial je mechanik doswiadczony ( lecz nie w subaru ) - moj byl na urlopie. Wczoraj wraz z moim osobistym mechanikiem doszlismy do wniosku, ze padlo poniewaz po dokreceniu nakretki polos styka sie ze zwrotnica (ciezko jest ruszyc polos reka ), wytwarza sie cieplo, ktore topi uszczelniacz i szlag trafia lozysko. Zakladalismy inne polosie - to samo. Na oryginale i tych poloskach pojezdzilo 14 lat... Lozysko dobrane wg VIN i katalogu - ruville. Wszystko zlozone tak, jak instrukcja podaje, wszystie sruby dokrecone momentem wg tabeli. Blad montazowy czy cos nie tak z czesciami ?? Moze jeakis szczegol, na ktory trzeba zwrocic uwage ?? Wyczytalem na NASIOC'u , ze zamieniaja dedykowane lozyska na kulowe od Legacy. Pomożecie ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazio Posted September 8, 2010 Share Posted September 8, 2010 Śruby centralnej nie dokręcaj momentem tylko do skasowania luzów. Nie wiem czemu ale u mnie z jednej strony można dokręcić na maksa z drugiej nie. U kolegi z obu stron z tylu. Już rozwalił tak łożysko, jak wymieniał za pierwszym razem. Poza tym pamiętaj o dwóch pierścieniach nieuszczelniających od strony przegubu i ich odpowiednim założeniu. Ten jedno wargowy, wargą do środka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
albertito_2007 Posted September 8, 2010 Author Share Posted September 8, 2010 Śruby centralnej nie dokręcaj momentem tylko do skasowania luzów Wlasnie taki pomysl tez sie pojawil - nie dokrecac, jezdzic, obserwowac. Nie wiem tylko, jak bede sie czul ze swiadomoscia niedokreconej nakretki :? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazio Posted September 9, 2010 Share Posted September 9, 2010 Śruby centralnej nie dokręcaj momentem tylko do skasowania luzów Wlasnie taki pomysl tez sie pojawil - nie dokrecac, jezdzic, obserwowac. Nie wiem tylko, jak bede sie czul ze swiadomoscia niedokreconej nakretki :? Nakrętka ma zabezpieczenia, zaklepujesz i nie ma prawa się odkręcić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
albertito_2007 Posted September 10, 2010 Author Share Posted September 10, 2010 kazio, Masz pomuka ode mnie. Jak mi kolo odpadnie to najwyzej zglosze Cie do bana Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts