Jump to content

Recommended Posts

Witam,

 

proszę o wyjaśnienie, czy każdorazowo po zmianie kompletu kół zimowe na letnie i odwrotnie trzeba od nowa "wprogramować" do auta czujniki TPMS?

 

Auto to BRZ kupiony w ub. roku w Technotopie, oba komplety kół oryginalne Subaru zaprogramowane przez ASO. Samochód kupiłem na letnich, czujniki działały prawidłowo, następnie zimą założony został w ASO nowy komplet fejgi + czujniki + opony a więc oczywiście nowe czujniki zostały ponownie "wprogramowane" do auta.

Czy teraz gdy zdjąłem komplet zimowy i założyłem letni na którym jeździłem w ub. roku muszę go od nowa zaprogramować w samochodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, outsider napisał:

(...) Czy teraz gdy zdjąłem komplet zimowy i założyłem letni na którym jeździłem w ub. roku muszę go od nowa zaprogramować w samochodzie?

 

lampka miga czy nie? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na tych samych felgach to nie. Natomiast jak rozne felgi , a co zatym idzie rozne czujniki to tak.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, outsider napisał:

Czy teraz gdy zdjąłem komplet zimowy i założyłem letni na którym jeździłem w ub. roku muszę go od nowa zaprogramować w samochodzie?

 

ZTCW to niestety każdorazowo musisz programować oryginalne czujniki 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne to (i tajemnicze zarazem, dodam dla ułatwienia...)

 

Nie dość, że cały system TPMS jest dość "biedny" i działa w mało przejrzysty sposób (w innych samochodach po prostu układ pozwala na odczyt wartości ciśnienia w poszczególnych kołach na wyświetlaczu w samochodzie, tak więc od razu wiadomo co się dzieje: czy wartość ciśnienia w którymś z kół jest zbyt niska/wysoka bądź np umarł czujnik - a tutaj po prostu zapala się kontrolka i konia z rzędem temu kto będzie wiedział o co jej chodzi) to jeszcze samochód nie pamięta swoich własnych kół które już kiedyś były wprogramowane.

Rzeczywiście, pojechałem dziś do ASO i po zaprogramowaniu ponownie czujników kół letnich kontrolka zgasła. Zobaczymy co dalej, bo zamierzam trochę "potestować" trochę ten TPMS, żeby sprawdzić, czy i kiedy zareaguje na obniżone ciśnienie w którymś z kół.

Moje obawy biorą się stąd, że jeśli rzeczywiście po zaprogramowaniu kół zimowych samochód "zapomniał" letnie, to dlaczego gdy założyłem z powrotem letnie koła kontrolka zaczęła się świecić dopiero po ok. tygodniu? Przecież samochód nie widział czujników, tak?

Przy okazji, mam prośbę do użytkowników śfinek z TPMS-em o podpowiedź jak powinno się korzystać z przycisku "SET" do ustawiania żądanego ciśnienia - bo przycisk w aucie jest, ale w instrukcji obsługi ani słowa na jego temat, ba! na schemacie nie ma nawet tego przycisku. 

Domyślam się, że naciskać przy włączonym zapłonie ale nieuruchomionym silniku, tak? Ale jak: krótko, długo, czy może nacisnąć i trzymać do skutku? Gdy kontrolna miga, czy gdy już się zapali na stałe? Jak to powinno działać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Forester instrukcja obslugi strona 7-39

1.zatrzymaj pojazd

2 wylacznik zaplonu w "ON"

ustawiasz w zaleznosci od obciazenia: tryb normalny/tryb obciazony (full osob + full bagaznik)/ tryb holowania przyczepy.

W sumie caly ten przelacznik jest bezuzyteczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, bangokorea napisał:

W Forester instrukcja obslugi strona 7-39

1.zatrzymaj pojazd

2 wylacznik zaplonu w "ON"

ustawiasz w zaleznosci od obciazenia: tryb normalny/tryb obciazony (full osob + full bagaznik)/ tryb holowania przyczepy.

W sumie caly ten przelacznik jest bezuzyteczny.

 

U mnie jest po prostu przycisk (klawisz), nie mam przełącznika z pozycjami normalny/obciążony/przyczepa - rozumiem, że służy do on tego aby zaprogramować żądaną wartość ciśnienia...

Wg mnie powinien działać tak, że pompuję koła do wartości jaką uważam za prawidłową i przy pomocy tego przycisku powoduję, że samochód ją zapamiętał jako prawidłową - tylko nie wiem jak się tym przyciskiem posługiwać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to jest przycisk. W mojej instrukcji pisze tak:

1 Kiedy licznik przebiregu dziennego jest wyswietlany na zespole wskaznikow, nacisnac przycisk ustawienia TPMS (przez 3 sekundy)Aktulanie wybrany tryb TPMS bedzie wyswietlany

 P1/P2/P3 lub TPMS1/2/3

2. Jednokrotne wcisniecie przycisku TPMS zmienia w sekwencji

3 Kiedy widoczny jest wybrany tryb nalezy nacisna i trzymac przycisk przez 3 sekund

Jezeli nie nacisniesz nic przez 10 sekund to wroci do ostatnich ustawien

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm... no to u mnie jednak jest jakoś inaczej chyba.

 

Poszedłem spróbować tak jak piszesz i nie wyświetla się tryb (żadne P1/P2/P3 lub TPMS1/2/3 się nie pojawia na wyświetlaczu) tylko dzieje się taka akcja:

naciskam przycisk i po 3 sekundach zaczyna migać kontrolka TPMS (przycisk cały czas trzymam) mrugnie 3 razy w mniej/więcej sekundowych odstępach i gaśnie.

 

Domyślam się i mam nadzieję, że działa to tak, że w ten sposób "zapamiętuję" w pamięci TPMS-u aktualną wartość ciśnienia jako prawidłową / pożądaną przeze mnie. Miało by to sens wg mnie, gdyż BRZ raczej rzadko będzie jeździł z przyczepą bądź kompletem 5 pasażerów i bagażu, więc takie tryby TPMS-u jak opisałeś są mu niepotrzebne. Raczej powinien właśnie pozwalać zapamiętać jakąś tam wartość ciśnienia jako prawidłową i mam nadzieją, że tak właśnie jest.

 

Spróbuję go przy okazji przetestować ustawiając różne ciśnienia i postaram się zapamiętać mu w ten sposób różne wartości - może zadziała i okaże się, że wszystko jest OK.

 

Edited by outsider

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, outsider napisał:

Moje obawy biorą się stąd, że jeśli rzeczywiście po zaprogramowaniu kół zimowych samochód "zapomniał" letnie, to dlaczego gdy założyłem z powrotem letnie koła kontrolka zaczęła się świecić dopiero po ok. tygodniu? Przecież samochód nie widział czujników, tak?

 

Tez tego kompletnie nie rozumiem.

Zeszlej jesieni zmienilem opony na zimowe (oba komplety mam na fabrycznych felgach) w pierwszym lepszym warsztacie. Bylem kompletnie nieswiadomy, ze trzeba za kazdym razem programowac czujniki - to moj pierwszy samochod z tym ustrojstwem. Jezdzilem przez tydzien zadowolony i nic sie niedzialo. Nagle w trakcie jazdy autostrada dostalem na wyswietlaczu "dyskoteke". Bylem przekonany, ze zlapalem gume, ale nie czulem, zeby samochod szachowywal sie jakos podejzanie.. Zjechalem na pierwsza stacje benzynowa i sprawdzilem cisnienie w kolach, ale wszystko w normie. Zajechalem do ASO Subaru i powiedzieli mi, ze trzeba programowac za kazdym razem i musze przyjechac do nich z kompletme letnim to to zrobia. Dalem sobie spokoj i jezdze z dyskoteka. Teraz bede zmienial przy okazji serwisu.

Nadal nie rozumiem, jak ten TPMS dziala. Skoro nie widzial czujnikow to powinien sie odezwac zaraz po zmianie kol, a nie po tygodniu. Najchetniej bym TPMS'a dezaktywowal.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Gregorius napisał:

(...) Najchetniej bym TPMS'a dezaktywowal.

 

tak tez uczynilem u siebie... powinno sie dac uzytnikowi "przywiazac" do auta min. 2 komplety kol bez potrzeby kazdorazowo (i odplatnie!) na nowo programowac czujniki w ASO

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Gregorius napisał:

to moj pierwszy samochod z tym ustrojstwem

  

a ja jestem właśnie tym bardziej zakręcony, bo mam TPMS-a w drugim aucie - stary 11 letni Jeep. Tyle, że tam jest wszystko normalnie - pokazuje mi wartość ciśnienia w poszczególnych kołach na wyświetlaczu w samochodzie. Komunikat "low tyre" pojawia się gdy system zarejestruje zbyt dużą rozbieżność pomiędzy najbardziej i najmniej napompowanym kołem, ale "wchodzę" sobie w ekran TPSM i od razu widzę co się dzieje, a nie jakaś kontrolka która nie wiadomo co oznacza.

Jest to szczególnie użyteczne o takiej porze roku jak teraz, bo samochód stoi w nocy gdy jest np 5 stopni a w dzień mamy nieraz prawie 30, nagrzany asfalt i prędkość autostradowa - różnice ciśnienia dochodzą do 0.4 atm co system potrafi zinterpretować jako awarię, ale wystarczy podejrzeć jakie pokazuje ciśnienia i wszystko wiadomo.

Niestety, przy rozwiązaniu z kontrolką nie wiadomo zupełnie co oznacza zapalenie się jej poza ogólnie rozumianą "jakąś" nieprawidłowością - zaczyna się więc zgadywanie i eksperymentalne dochodzenie przyczyn jej zapalenia.

 

4 minuty temu, eddie_gt4 napisał:

 

tak tez uczynilem u siebie... powinno sie dac uzytnikowi "przywiazac" do auta min. 2 komplety kol bez potrzeby kazdorazowo (i odplatnie!) na nowo programowac czujniki w ASO

 

No to już jest w ogóle kuriozum, żeby samochód nie "pamiętał" swoich własnych, wcześniej w ASO wprogramowanych, kół. Do głowy mi to nawet nie przyszło, że jak założyłem koła na których już wcześniej jeździłem i były zapisane w pamięci systemu to teraz mam ponownie jechać je wprogramować. Mało tego, tak jak już pisałem: gdyby kontrolka zapaliła się od razu po zmianie kół, to oczywiście bym to skojarzył ale jeździłem dobry tydzień zanim zaczęła się zapalać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, outsider napisał:

 Mało tego, tak jak już pisałem: gdyby kontrolka zapaliła się od razu po zmianie kół, to oczywiście bym to skojarzył ale jeździłem dobry tydzień zanim zaczęła się zapalać. 

Czy ktos bylby laskaw wyjasnic ten fenomen? Czemu kontrolka zapala sie z tygodniowym opoznieniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, Gregorius napisał:

Czy ktos bylby laskaw wyjasnic ten fenomen? Czemu kontrolka zapala sie z tygodniowym opoznieniem?

No bo sygnał leci do centrali w Europie, potem do Japonii i abarot :biglol:

p.s. też tak mamy :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Gregorius napisał:

Czy ktos bylby laskaw wyjasnic ten fenomen? Czemu kontrolka zapala sie z tygodniowym opoznieniem?

 

widocznie nie bylo odpowiednich warunkow, aby ECU wylapal blad: auto musi jechac przez okreslony czas z okreslona predkoscia

u mnei tez tak bylo - zalozylem komplet kol bez czujnikow i lampka zapalila sie tylko wtedy, kiedy wyjechalem na obwodnice... w normalnej miejskiej jezdzie system nie widzial bledu

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, eddie_gt4 napisał:

 

widocznie nie bylo odpowiednich warunkow, aby ECU wylapal blad: auto musi jechac przez okreslony czas z okreslona predkoscia

u mnei tez tak bylo - zalozylem komplet kol bez czujnikow i lampka zapalila sie tylko wtedy, kiedy wyjechalem na obwodnice... w normalnej miejskiej jezdzie system nie widzial bledu

Czyli jak bede jezdzil po miescie  i zlapie gume to system tego nie zarejestruje?

Potrzeba stabilnej jazdy, zeby ten system zadzialal?!!! rozumiem, ze potrzebuje czassu na wylapanie nieznacznego spadku cisnienia w oponach, ale przy nie zaprogramowanych czujnikach na logike to od razu powinien pokazac blad braku sygnalu z czujnikow.  Kto to wymyslil?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, eddie_gt4 napisał:

auto musi jechac przez okreslony czas z okreslona predkoscia

 

Nie, no to super ten system jest - muszę powiedzieć gwoździom, żeby nie przebijały mi opon gdy jadę z inną prędkością i przez inny czas niż przewidziane przez producenta... :biglol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Gregorius napisał:

Czyli jak bede jezdzil po miescie  i zlapie gume to system tego nie zarejestruje?

Potrzeba stabilnej jazdy, zeby ten system zadzialal?!!! rozumiem, ze potrzebuje czassu na wylapanie nieznacznego spadku cisnienia w oponach, ale przy nie zaprogramowanych czujnikach na logike to od razu powinien pokazac blad braku sygnalu z czujnikow.  Kto to wymyslil?

 

nie pytaj mnie, bo nie wiem, jaki jest algorytm TPMS - tylko zgaduje i dziele sie tylko swoim doswiadczeniem...

u mnei tez lapmka zapalila sie dopiero po tygodniu miejskiej jazdy... uznalem system za malo uzyteczny i postanowilem "wyrwac chwasta"

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, eddie_gt4 napisał:

 

nie pytaj mnie, bo nie wiem, jaki jest algorytm TPMS - tylko zgaduje i dziele sie tylko swoim doswiadczeniem...

u mnei tez lapmka zapalila sie dopiero po tygodniu miejskiej jazdy... uznalem system za malo uzyteczny i postanowilem "wyrwac chwasta"

Jak to zrobic bez utraty gwarancji? Ja jezdzilem przez cala zime z zapalona na desce dyskoteka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Gregorius napisał:

Jak to zrobic bez utraty gwarancji? Ja jezdzilem przez cala zime z zapalona na desce dyskoteka.

 

nieautoryzowany serwis za pomoca komputera serwisowego zdeaktywowal system...

z kolei ASO na przegladach albo nie sprawdzalo, albo nie zwracalo uwagi na to, ze jezdze na kolach bez czujnikow, a na desce rozdzielczej nie ma zadnych komunikatow

 

 

p.s. z tego co mi wiadomo, poszczegolne ASO w PL od razu tez wylaczaja ten system w nowo nabytych autach swych klientow... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, eddie_gt4 napisał:

 

nieautoryzowany serwis za pomoca komputera serwisowego zdeaktywowal system...

z kolei ASO na przegladach albo nie sprawdzalo, albo nie zwracalo uwagi na to, ze jezdze na kolach bez czujnikow, a na desce rozdzielczej nie ma zadnych komunikatow

 

 

p.s. z tego co mi wiadomo, poszczegolne ASO w PL od razu tez wylaczaja ten system w nowo nabytych autach swych klientow... :P

Bpje sie, ze norweskie ASO nie bedzie az tak liberalne, ale pogadam z nimi przy serwisie. Dla mnie jest to jeden z najbezsensowniejszych  gadzetow jakie mialem - szczegolnie w tej postaci jaka teraz jest w Subaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, eddie_gt4 napisał:

 

tak tez uczynilem u siebie... powinno sie dac uzytnikowi "przywiazac" do auta min. 2 komplety kol bez potrzeby kazdorazowo (i odplatnie!) na nowo programowac czujniki w ASO

 

3 godziny temu, eddie_gt4 napisał:

 

nieautoryzowany serwis za pomoca komputera serwisowego zdeaktywowal system...

z kolei ASO na przegladach albo nie sprawdzalo, albo nie zwracalo uwagi na to, ze jezdze na kolach bez czujnikow, a na desce rozdzielczej nie ma zadnych komunikatow

 

 

p.s. z tego co mi wiadomo, poszczegolne ASO w PL od razu tez wylaczaja ten system w nowo nabytych autach swych klientow... :P

Kolega użytkujący Avensisa twierdzi, że w związku z podobnymi j.w. problemami Toyota zmodyfikowała soft i obecnie jest opcja wyboru kół letnie/zimowe przez użytkownika. W pozostałym zakresie soft jest równie "rozbudowany" jak w Subaru :toobad: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Drizzt napisał:

obecnie jest opcja wyboru kół letnie/zimowe przez użytkownika

 

Byłoby to jakieś pocieszenie - czy dział techniczny coś wie na ten temat? Można coś pomóc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Genialność rozwiązania informatycznego w kompie Subaru udostępniona dla klienta jest taka, że może zapamiętać tylko 4 rekordy ID czujników. Inaczej mówiąc, ma zarezerwowane tylko 4 komórki pamięci w komputerze, czyli zmiana kół z felgami z jednego sezonu na drugi wymaga wymazania/nadpisania danych ID czujników z kół w tych dostępnych 4 komórkach pamięci.

Problem tego rozwiązania jest taki, że dana komórka pamięci jest na sztywno przypisana do pozycji koła w aucie. Czyli mając poprawnie wpisane ID czujników do kompa, zamienisz sobie koło przód z tyłem i już komp auta nie rozpoznaje dwóch kół.

Te rozwiązanie wymyślili geniusze, jak doić klienta co sezon, a oczy im przysłaniają tylko $$$. Inni producenci weszli w ten obowiązkowy system TPMS, ale potrafili go uczynić bardziej ludzkim, że niezależnie jakie koło założysz z czujnikiem, to komputer odczytuje ID czujnika i sam się programuje i odczytuje dane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pozostaje nic innego jak czekac na opinie DT:

1. czy mozna dezaktywowac system

2. czy to prawda ze poszczegolne ASO moga to zrobic

3. czy Subaru mysli nad modyfikacja tego systemu, tak, zeby byl przyjazny dla uzytkownika a nie stwarzal problemy

4. czy na przegladzie serwisowym, ASO, powinien sprawdzac czy system rozpoznaje spadek cisnienia. W tej chwili nie wiem. Jak pisza koledzy wyzej system dziala dopiero po tygodniu:wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...