Jump to content

Diesel ciężko odpala na ciepłym i zimnym


Recommended Posts

Witam,

właśnie sprawiłem sobie, no właśnie nie wiem czy nie kłopot, otóż forester z 2008 z dieslem ciężko mi odpala, bez znaczenia czy to na zimnym czy na ciepłym silniku. Mam system bez kluczyka, i po wciśnięciu "start" kręci czasem i 4-5 sec,

przy zakupie stawiałem na aku, bo wydaje mi się że coś to słabo mu szło kręcenie, tyle że po przejechaniu około 100 km autostradą powinien się podładować na tyle by go odpalić bez problemu, no i ciepły przecież był - więc świece raczej odpadają, zostaje zasilanie....

Jakieś podpowiedzi?

Link to post
Share on other sites

Czy kłopot .... czytałeś coś o SBD ? Nie uchodzi za nazbyt udany motor. A co do odpalania- ciśnienie na zasilaniu może?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites

no nie uchodzi, z drugiej strony kupa ludzi tym jeździ i chwali sobie, wiem że ryzykowałem,

mówisz ciśnienie na zasilaniu, czyli po kolei filtr, pompa... do sprawdzenia,

tak jakoś losowo to działa, czasem raz za razem odpala od 3 zakręcenia, czasem raz za razem trzeba czekać po 5 sec., czasem wciśnięcie gazu pomaga czasem nie...

Pomimo tego że aku rano miał 12,7 V, to mam wrażenie że powoli kręci,

Koledzy którzy mają diesla, jak szybko prawidłowo powinien kręcić rozrusznik? u mnie to w okolicy 2 obrotów, (heuknięć ;) ) na sec

 

Link to post
Share on other sites

Wymień zawór SCV


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to post
Share on other sites

o ile się nie mylę to zawór scv odpowiedzialny jest za utrzymanie odpowiedniego ciśnienia w listwie. Podłączyłem do kompa i pokazuje mi 25, czyli tyle ile ma być. Teraz mi wpadło do głowy że robiłem to na włączonym silniku... Czy może się zachowywać inaczej podczas rozruchu?

Link to post
Share on other sites

przyjrzałem się jeszcze ciśnieniu podczas odpalania,

25 przed odpaleniem, w czasie kręcenia rozrusznika spada do 15, 20 czasem nawet 10, różnie... Po odpaleniu 25, 27, przy dodawaniu gazu skacze do 70...

Czy tak ma być?

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 5 weeks later...

dziękuję wszystkim za pomoc!!!!

cóż za aktywność.... jakie dyskusje i spory....

wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu i po problemie...

PIERWSZE TAKIE FORUM!!!

Ale musiał być pierwszy raz

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...