andrzej53

Katalizator

12 postów w tym temacie

Witam wszystkich. 

W moim Foresterze 2,5 wolnossąca benzyna (sprowadzony ze Stanów) pojawił się błąd, o ile dobrze pamiętam 420, sprawność katalizatora poniżej minimum. Przejechanych 150t km. Nie bardzo swtać mnie na oryginał, w dodatku nie ma pewności który katalizator padł. Wymieniłem ten większy na dedykowany Bosala ale ciągle jest to samo. Zapalają się kontrolki silnika, TK i tempomatu. Może ktoś ma jakiś pomysł co robić bo kontrolki można zakleić ale tempomatu żal. To taki żarcik. Czy gdzieś, ktoś potrafi w sterowniku wyłączyć sondy ? A może jest jakieś inne wyjście. 

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy gdzieś, ktoś potrafi w sterowniku wyłączyć sondy ?

Da się, ale to nie jest dobry pomysł. Nie wiem który to jest "ten duży" katalizator, ale błąd sondy wskazuje na problemy z pierwszym katalizatorem - tym w kolektorze.

W tym silniku przy tym przebiegu faktycznie może już go nie być.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A jak się zrob remap to można się pozbyc tego ustrojstwa? mam na myśli katalizator nie Subaru

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A jak się zrob remap to można się pozbyc tego ustrojstwa? mam na myśli katalizator nie Subaru

Podejdź na analizę spalin, myślę że da to jakiś obraz w jakim stanie jest katalizator.Koszt żaden, ja zapłaciłem 20 zł brutto☺

Sory pisałem na szybko stojąc w korku.

Info dla @andrzej53

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z tego co sie naumialem to blad p0420 wyskakuje w subaru z usa:

1. Niby od paliwa, ze podobno u Nas gorsze itd. Masz lpg ?

2. Kat jest juz dojechany i bie czysci spalin tak jak powinien.

Jezeli nie chcesz ladowac kasy w nowy katalizator jedynym sensownym rozwiazanien jest emulator sondy lambda ( taka tulejka ) ktory powoduje ze mniejsza ilosc spalin trafia do sondy a dzieki temu blad sie nie wyawietla. Bede sam w ten weekend montowal taki emulator do mojego 2.5 us bo tez mi sie blad swieci. Testowalem to rozwiazanie w innym aucie gdzie akurat katalizatora nie bylo. Swietnie sie sprawdzilo.

Pzdr

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z tego co sie naumialem to blad p0420 wyskakuje w subaru z usa:

1. Niby od paliwa, ze podobno u Nas gorsze itd. Masz lpg ?

2. Kat jest juz dojechany i bie czysci spalin tak jak powinien.

Jezeli nie chcesz ladowac kasy w nowy katalizator jedynym sensownym rozwiazanien jest emulator sondy lambda ( taka tulejka ) ktory powoduje ze mniejsza ilosc spalin trafia do sondy a dzieki temu blad sie nie wyawietla. Bede sam w ten weekend montowal taki emulator do mojego 2.5 us bo tez mi sie blad swieci. Testowalem to rozwiazanie w innym aucie gdzie akurat katalizatora nie bylo. Swietnie sie sprawdzilo.

Pzdr

Błąd P0420 nie dotyczy tylko samochodu wersji US.To z mojego przykladu wskazuje na 2 sondę a raczej na jej odczyty.Definitywnie kłania się tu ekologia.Ta sonda ma za zadanie, sprawdzenie wyniku spalin.Sonda kontrolna
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy ja napisalem ze blad dotyczy tylko aut z usa ? Napisalem co jest powodem tego bledu w autach zza oceanu tzn generalnie czy europa czy usa to powod to brak katalizatora albo jego slabe dzialanie dodatkowo w subaru z usa dochodzi wrazliwosc na paliwo. Tyle

Tez jest inna sprawa ... jak szybko po skasowaniu bledu zapala sie ponownie blad ? Bo jezeli od razu praktycznie to trzeba sprawdzic sonde i jej przewody ( ewentualnie wymienic sonde jezeli padla ) natomiast jezeli po kilkudziesieciu kilometrach to emulator powinien poradzic sobie z problemem.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim, którzy włączyli się do tematu. Znalazłem tu kilka przydatnych informacji. W tzw międzyczasie pojawiła się u mnie kolejna opcja. Mechanik, u którego się stołuję ma możliwość nabycia i zamontowania tego pierwszego katalizatora, tego w kolektorze, za sumę polskich złotych 1500. To też jest, jak go zrozumiałem, katalizator Bosala, dedykowany do mojej wersji silnikowej. Dorabiane są jedynie na wymiar średnice połączeń. Chyba rzucę się na główkę i wejdę w to rozwiązanie. Zobaczę czym się to skończy, a o wynikach, po pewnym czasie eksploatacji, postaram się poinformować na tym forum. Acha...   zaraz po zakupie auta zainstalowałem LPG, wiem, że to też ma wpływ na stan wskazań sondy. 


Odpowiadając Dagowi...    błąd pojawia się tylko na trasie, nie w mieście, przy równej jeździe z prędkościami 80-100 km/h. Po mieście błąd nie wyskakuje w zasadzie nigdy.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mozesz sprawdzic opcje z wymiana katalizatora ale koszt jest spory a nie wiadomoczy problem zniknie. Najpierw bym sprobowal z ta tulejka. Koszt raptem 20zl + montaz

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mechanik, u którego się stołuję ma możliwość nabycia i zamontowania tego pierwszego katalizatora, tego w kolektorze, za sumę polskich złotych 1500

 

Nie wiem którego Forestera masz, ale czy twój wydech nie jest podobny jak w Legacy?

http://e-tlumiki.pl/katalizatory-dedykowane/2731-katalizator-subaru-legacy-25i.html

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano (edytowany)

Odpowiadając Dagowi...    błąd pojawia się tylko na trasie, nie w mieście, przy równej jeździe z prędkościami 80-100 km/h. Po mieście błąd nie wyskakuje w zasadzie nigdy.

 

Moim zdaniem dramatyzujesz.

Jeżeli masz to Po420 przy bardzo delikatnym traktowaniu obstawiam, że szybciej znajdziesz luzy na kolektorze dolotowym lub inne "lewe" powietrze, chyba, że masz spory przebieg i powolutku przysiada "ekologia" = ale wówczas jak wszyscy tak i ja proponuję 

1` analiza spalin czy mieści się w normie

2` jeżeli wynik testu spalin poprawny montaż tulejki pod sondą.

Edytowano przez 4444
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady i link. Niestety to nie ten model. A tak na marginesie, nigdy nie widziałem w internecie ani na żywo takiego ustrojstwa jakie ja mam zamontowane. Chyba nie mają co robić...

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!


Zaloguj się

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.