Jump to content

Adaptery rozstawu śrub z 5x100 na 5x114

Dorsz914

Recommended Posts

Piszę w imieniu mojego szwagra, który zastanawia się nad takimi adapterami do Forestera S-Turbo. Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania? Czy nie będzie tarło o nadkola w przypadku założenia oryginalnych felg BBS-a z Imprezy STI? Jakie są różnice w prowadzeniu auta po takim zabiegu. Czy to w ogóle się opłaca?

P.S

Czy ewentualnie miałby ktoś z okolic Olsztyna taki adapter by mógł sobie przymierzyć i zobaczyć jak to wygląda?

Edited by Dorsz914

A są w ogóle takie adaptery?

Ja bym nie kombinował tylko poszukał ładnych felg 5x100. Wybór jest spory.

sa, chyba nawet H&R takie robi

wybor 5x114,3 jest znacznie wiekszy niz 5x100

minusy: wieksze obiazenie na piasty i elementy zawieszenia, auto bardziej nerwowe na koleinach

trzeba miec na uwadze, ze grubosc takich adapterow to min. 20 mm (jezeli w felgach sa "wyciecia" pod szpilki)

nie jestem pewien, czy w Forku SF starczy miejsca w nadkolach przy takim zabiegu

Edited by eddie_gt4

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

minusy: wieksze obiazenie na piasty i elementy zawieszenia, auto bardziej nerwowe na koleinach

To generalizowanie... bo zakładając dystans 20mm i felgę z ET o 20 większym, wychodzimy na 0 z serią. Fakt, może być problem ze znalezieniem felg z dużym ET, ale skoro jest tak duży wybór felg 5x114,3...