Andrzej Rzezik Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 witam mam pytanko jakie seryjne doladowanie jest wrx 2005 r 2.0 230km ? wymienilem przeplywke 2 tygodnie temu na nowa (ZAMIENNIK) I JUZ sie popsula turbo cisnie dopiero od 4500 obr. na nowej jak wsadzilem od 3 tys mialem pelen boost 1 bar i szybciej reagowal . moze juz maf sensor do 2 ch barow mam zamowic i wlozyc tam ale nie sadze ze 1 bar doladowania to koniec seryjnej przeplywki jest:/ dlatego pytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
svavo Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Filtr powietrza czysty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Rzezik Posted November 25, 2016 Author Share Posted November 25, 2016 (edited) filtr jest nowy . przeplywka dzialala 2 tygodnie zamiennik tani Edited November 25, 2016 by Andrzej Rzezik Link to comment Share on other sites More sharing options...
555marcin Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Zamienników przepływek się nie stosuje, tylko OEM. Lepsza OEM używka niż nowy zamiennik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexClyde Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 ale zaraz zaraz, turbo jest bez zmiennej geometrii, napędzane spalinami bez elektroniki i jest połączona tylko grucha z ciśnieniem w układzie w razie przeładowania, to mi się wydaje, że przepływka nie ma nic do ciśnienia doładowania, jeśli silnik się wkręca na obroty to turbo ma ładować.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ravo Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Turbo jest sterowane solenoidem A komputer ma na niego całkowity wpływ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mz56 Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 MAF za turbiną ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
respect Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 turbo jest bez zmiennej geometrii, napędzane spalinami bez elektroniki tu masz rację. Ale jak ravo pisze przepływka daje sygnał do ecu , które bierze go pod uwagę i steruje solenoidem. a praca Wg jest od niego zależna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojnakrzys Posted November 25, 2016 Share Posted November 25, 2016 Fabryczny MAP sensor jest do 1.5b i nie wiem co on tu ma do rzeczy. Skoro 2 tygodnie było dobrze i się zepsuła to najprościej będzie ja podmienic na inna i zobaczyć czy objawy znikają. Przepływomierz nie ma nic wspólnego z nadciśnieniem. Pracuje przed turbo a tam są tylko podciśnienia. Ja tez kupiłem kiedyś oem MAF i zrobiłem 2000km jak powiedział papa. Sprawdź czy dolot jest szczelny. Czy filtr który masz w puszcze jest suchy. Czy nie ma jakiegoś syfu który może robić problemy. Pozdrawiam - Krzysztof Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej Rzezik Posted November 28, 2016 Author Share Posted November 28, 2016 filtr powietrza jest nowy suchy . blad jest staly nawet na nowej przeplyce byl p0102 niskie napiecie w obwodziepomiarowym a masowego przeplywu powietrza . nawet jak nowa przeplywke mialem to nie da sie go skasowac ale na nowym mafie duzo le;piej szedl . ktos uciol przewody z mafa i polutowal inne jeden szry jest jak by w oplocie 2 zylowy kabel a koles zmienil na 1 no . to ma byc tylko otulina by zabezpieczyc go czy tam ma is masa i prad ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudek_rz Posted May 21, 2020 Share Posted May 21, 2020 (edited) Odkopie trochę temat... Jakie powinny być wartości max MAF w WRX 2.0T GD 2002r... Mierzył ktoś? Bo jest tak że kupiłem auto z Francji nie wiele o nim wiem, max MAF 202g/s, AFR przy spokojnej jeździe 12.6 do 13.8 a przy pełnym spada do 11.2, doładowanie dochodzi max do 1.2, EGT max 760c . czy te parametry są w normie? Edited May 21, 2020 by Dudek_rz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igi_666 Posted June 10, 2020 Share Posted June 10, 2020 W dniu 21.05.2020 o 13:22, Dudek_rz napisał: Odkopie trochę temat... Jakie powinny być wartości max MAF w WRX 2.0T GD 2002r... Mierzył ktoś? Bo jest tak że kupiłem auto z Francji nie wiele o nim wiem, max MAF 202g/s, AFR przy spokojnej jeździe 12.6 do 13.8 a przy pełnym spada do 11.2, doładowanie dochodzi max do 1.2, EGT max 760c . czy te parametry są w normie? Powiedział bym że wręcz wzorowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudek_rz Posted June 14, 2020 Share Posted June 14, 2020 Czyli spokojne mogę się bawić i korzystać z auta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts