siwy_001 Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Witam Mój outback H6 MY08 w automacie od jakiegoś czasu dostał coś takiego, że na zimnym silniku przy maksymalnie skręconych kołach jakby mechanizm różnicowy nie wyrabiał i spod kół słychać dźwięk jakby koło tarło czy przeskakiwało. Na ciepłym silniku tego praktycznie nie ma. Internet naprowadził mnie na jakiś elektrozawór w skrzyni. Jakieś pomysły co to może być ? Chciałem zacząć od zmiany oleju w skrzyni, przy okazji mechanik może zajrzy do tego zaworka ale może macie jakieś inne sugestie ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitz Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 U mnie też tak jest na jesieni na letnich oponach. Mija jak zmienisz na zimówki, albo zrobi się ciepło i sucho. Co prawda u mnie manual i legacy, ale objaw identyczny. Tu o tym pisałem: http://forum.subaru.pl/index.php?/topic/83701-strzelanie-ko%C5%82ami/#entry2329665 Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy_001 Posted November 7, 2016 Author Share Posted November 7, 2016 ale jak silnik ciepły to tego nie ma, najbardziej czuć po pierwszym odpaleniu jak wszystko zimne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitz Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Olej w przekładni też zimny i robi większe opory, opony też zimne. Jak założysz zimówki (bardziej miękka guma), to objaw zniknie. Jak nie, to bym dopiero zaczął drążyć temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
palmall Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 Jak się robi zimno to tematy z szarpaniem / przeskakiwaniem wyrastają jak grzyby po deszczu Link to comment Share on other sites More sharing options...
szmajgel Posted November 7, 2016 Share Posted November 7, 2016 W zeszłym roku przerabialem temat tyle ze w manualu i po zmianie opon na zimowki spokój Link to comment Share on other sites More sharing options...
remoo Posted November 8, 2016 Share Posted November 8, 2016 U mnie podobne szarpanie zniknęło po wymianie oleju w skrzyni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prek Posted November 9, 2016 Share Posted November 9, 2016 U mnie również w zeszłym roku objaw ustał jak wymieniłem stare Bridgestone RE050 na zimówki, w tym na razie nie wystąpiło ale ma nowe letnie Goodyeary. Stąd mój wniosek że może to zależeć od opon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwy_001 Posted November 21, 2016 Author Share Posted November 21, 2016 Na zimówkach jest dużo lepiej, dzięki za porady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts