Jump to content

Umarł GPS?


Palacz69
 Share

Recommended Posts

Cześć, próbuję ożywić nawigację w Tribece, ale jak na razie z marnym skutkiem. Mapy mam przeróżne, łącznie z oryginalnymi SUBARU 2011. Mogę wprowadzić adres, mogę go zobaczyć po wprowadzeniu na mapce - niestety nie widzę swojej aktualnej pozycji. Mam jasno niebieski ekran  z wskaźnikiem kompasu, przyciskiem menu i zero mapy. Przyciski, opcje - wszystko działa, ale chyba nie łapie sygnału. Zerknijcie prosze na wklejone fotki i jeśli możecie coś poradzić to będę wdzięczny.

 

Nawet te stare mapy w Czechach przydaja się - tu tak często ulice nie zmieniają się :) a jeżdżenie z kabelkami - to sami wiecie.

 

Mam też pytanie dotyczące wyświetlacza z prawej strony - tego na którym wyświetla się migający czerwony kluczyk. Do czego służy?

Ja na razie wykorzystuję go jako powierzchnie do przyczepienia przyssawki na telefon.. Trochę to słabe, ale lepiej wygląda niż na szybie.

 

Gdyby ktoś posiadał kompletne instrukcje (navi/auto/serwis) w języku polskim/czeskim do tego auta i mógł mi je udostępnić to będę wdzięczny  :)

 

Dziękuję.14408297_521398894731702_1713417145_o.jp14374672_521402011398057_1418715429_o.jp

Link to comment
Share on other sites

Albo nawigacja uszkodzona albo nie masz w ogóle podpiętych:

- anteny GPS

- wiązki CAN (sygnałów z samochodu)

 

Sprawdź czy jak wrzucasz wsteczny informacja jest widoczna na ekranie nawigacji.


"Speed" także jest czytany z CAN (nie jest obliczany z sygnału GPS) więc podczas jazdy powinieneś widzieć dodatnie wartości, niezależnie czy nawigacja (GPS) działa czy też nie.


Jakbyś ustalił jak wejść do menu diagnostycznego nawigacji (odpowiednia kombinacja "tapnięć" na ekranie) to mógłbyś uzyskac informację o podłączeniach.

 

IMG00014-20090218-1657.jpg


Sprawdź http://www.subaruoutback.org/forums/attachments/gen-4-2010-2014/14998d1256051306-subaru-navigation-system-tips-tricks-lockout-override-navigation-system-inspection.pdf

 

Może będzie pasować do Twojej nawigacji.

Link to comment
Share on other sites

@subleo:

 

- jak wrzucam wsteczny na włączonej nawigacji, przełącza się obraz na kamerę cofania

- prędkość wyświetla się i pokazuje prawidłowo

 

To pewnie ta antena GPS. Wiesz może gdzie mogę ją zlokalizować i jak sprawdzić fizyczne podłączenie?

 

@Paku, dziękuję bardzo. Wczoraj udało mi się dotrzeć do tej stronki. Linka znalazłem na czeskim forum.

- speed musi być czytany w takiej sytuacji z CAN jeśli u mnie działa, przy nie podłączonym GPS

 

Dziękuję

Link to comment
Share on other sites

 

 

speed musi być czytany w takiej sytuacji z CAN jeśli u mnie działa, przy nie podłączonym GPS

 

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, speed w sensie prędkościomierza na desce oczywiście tak.

Mi chodziło o pozycję "SPD. :" na wyświetlaczu nawigacji.

Ta wartość wydaje mi się że jest brana z GPS.

Link to comment
Share on other sites

Na tym ekranie który wkleiłeś? Czy na głównym z mapą?

Mi chodziło tylko i wyłącznie o to pole SPD. : 0km/h

Wydaje mi się że na TYM ekranie dane są tylko z GPS.

Ale oczywiście się nie upieram. Sprawdzę jak będę w samochodzie.

Link to comment
Share on other sites

Antena jest montowana w miejscu gdzie będzie dobrze odbierany sygnał tj. za panelem / instrumentarium kierowcy (obrotomierz, prędkościomierz). Warto jednak, przed rozkręcaniem puliptu, spróbować dostać sie do menu diagnostycznego / serwisowego aby ustalić czy nawigacja "widzi" podpiętą antenę. Jeżeli "widzi" a jednocześnie brak satelitów to może być uszkodzona, jeżeli nie "widzi" to może być niepodpięta, wtyczka się wysunęła etc.

 

Wygląda mniej więcej tak (jest na blaszce):

CDuQSvl.jpg


@Paku - dobrze się zrozumieliśmy. Mam działające wskazanie prędkości na ekranie nawigacji. Więc nie może być brana z GPS, jeśli ten u mnie nie działa (nie jest podłączony)

 

Sygnał "Speed" jest potrzebny, aby nawigacja pracowała poprawnie w chwilach tymczasowego braku satelitów np. w tunelu, gdzie estymuje aktualne położenie pojazdu biorąc pod uwagę prędkość i dane mapy.

 

Co ciekawe sygnał z CAN-a podaje precyzyjną, faktyczną prędkość. Sygnał ten jest zaszumiany ;) (zwiększenie wartości) dopiero na prędkościomierzu, który widzi kierowca, tzw. paradoks prędkościomierza ;)

Edited by subleo
Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeżeli "widzi" a jednocześnie brak satelitów to może być uszkodzona, jeżeli nie "widzi" to może być niepodpięta, wtyczka się wysunęła etc.

 

Dziękuję, spróbuję się dziś dostać do menu diagnostycznego. Jeśli to tylko wtyczka to w co jest wpięta - gdzie mogę ją zlokalizować?

Link to comment
Share on other sites

 

Jeżeli "widzi" a jednocześnie brak satelitów to może być uszkodzona, jeżeli nie "widzi" to może być niepodpięta, wtyczka się wysunęła etc.

 

Dziękuję, spróbuję się dziś dostać do menu diagnostycznego. Jeśli to tylko wtyczka to w co jest wpięta - gdzie mogę ją zlokalizować?

 

 

 

Z tyłu Head Unit, czyli samej nawigacji, która jest standardowo w panelu centralnym. Ale z tym jest pewno trochę rozbierania, więc lepiej najpierw sprawdzić menu diagonostyczne.

 

Link to comment
Share on other sites

Czy mówiąc o menu diagnostycznym macie na myśli to:

 

5822739620_d15003c92b_z.jpg

 

Pytam bo w jednym z wątku ktoś szuka jak przestawić w Imprezie sposób wyświetlania średniego zużycia, jakoś mu się przestawiło na km/l i może tam to będzie ...

Link to comment
Share on other sites

Z tego co pamiętam, Subleo ma rację, tzn. speed jest czytamy z CAN. Po odpięciu sygnału z CAN i podpiętej antenie GPS nawigowanie (wyznaczenie trasy) nie jest możliwe. Można śledzić tylko przemieszczającą pozycję auta na mapie.

Link to comment
Share on other sites

podepne sie pod watek z Tribeca 2009. Mam czarny ekran po przelaczeniu w tryb nawigacji. Widac tylko temperature w gornym rogu, nie mozna wejsc w zadne opcje/menu. (radio i ekran spalania dzialaja normalnie). Moduł zamontowany pod fotelem przyjmuje plyte (orignalna subaru), ale nic sie dalej nie dzieje. Macie jakieś pomysły albo do polecenia kogoś w Warszawie/okolicach?

Link to comment
Share on other sites

podepne sie pod watek z Tribeca 2009. Mam czarny ekran po przelaczeniu w tryb nawigacji. Widac tylko temperature w gornym rogu, nie mozna wejsc w zadne opcje/menu. (radio i ekran spalania dzialaja normalnie). Moduł zamontowany pod fotelem przyjmuje plyte (orignalna subaru), ale nic sie dalej nie dzieje. Macie jakieś pomysły albo do polecenia kogoś w Warszawie/okolicach?

Pytanie 

wersja euro  czy usa 

i czy była próba dostosowania po germina

Link to comment
Share on other sites

 

podepne sie pod watek z Tribeca 2009. Mam czarny ekran po przelaczeniu w tryb nawigacji. Widac tylko temperature w gornym rogu, nie mozna wejsc w zadne opcje/menu. (radio i ekran spalania dzialaja normalnie). Moduł zamontowany pod fotelem przyjmuje plyte (orignalna subaru), ale nic sie dalej nie dzieje. Macie jakieś pomysły albo do polecenia kogoś w Warszawie/okolicach?

Pytanie

wersja euro czy usa

i czy była próba dostosowania po germina

wersja EU. bez zadnych modyfikacji
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...