Jump to content
Haze

Forester - SZYBKIE PYTANIE

Recommended Posts

5 minut temu, aplam13 napisał:

Cześć, z tego co pamiętam to jest na trzech spinkach przymocowany, ciągnąć do środka deski, nie w stronę fotel (16 i 19)i:

 

Dzięki, schemat znam ale totalnie mi nie wychodzi z tym ciągnięciem... może za delikatnie to robię - nie chcę nic złamać...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, LosioDriver napisał:

 

Dzięki, schemat znam ale totalnie mi nie wychodzi z tym ciągnięciem... może za delikatnie to robię - nie chcę nic złamać...

Postaw na dłuższą chwilę do słońca, dla bezpieczeństwa żeby nie pękły zaczepy, zdecydowanie trzeba szarpnąć, ja tak samo na początku się kokpit bałem ruszyć a potem się nauczyłem że nie ma co delikatnie tylko stanowczo;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, aplam13 napisał:

Postaw na dłuższą chwilę do słońca, dla bezpieczeństwa żeby nie pękły zaczepy, zdecydowanie trzeba szarpnąć, ja tak samo na początku się kokpit bałem ruszyć a potem się nauczyłem że nie ma co delikatnie tylko stanowczo;)

 

Przedwczoraj rozebrałem cały kokpit, ale do boczków brakło mi odwagi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, LosioDriver napisał:

 

Dzięki, schemat znam ale totalnie mi nie wychodzi z tym ciągnięciem... może za delikatnie to robię - nie chcę nic złamać...

co prawda impreza ale forek podobny:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, aplam13 napisał:

co prawda impreza ale forek podobny:

 

Kurde może mój jest przyklejony.... no nic jutro wezmę i szarpnę porządnie.

 

P.S. Jak coś to po ile chodzą? :D

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

E no nie ma co być takim pesymistą:D Spróbuj od góry jak ten gość, warto ustawić do słońca od czoła coby się zagrzał plastik;) kiedyś widziałem do 50 ziko, teraz nie widze chyba żadnej;(

Share this post


Link to post
Share on other sites
E no nie ma co być takim pesymistą:D Spróbuj od góry jak ten gość, warto ustawić do słońca od czoła coby się zagrzał plastik;) kiedyś widziałem do 50 ziko, teraz nie widze chyba żadnej;(
Ok poddaję się.

Z tego co widzę zaczepy są jednak inaczej zbudowane.
Podważanie jak ten gość nie przyniosło skutku, nawet rwanie bardzo mocno powodowało jedynie powstawaniem wgłębienia w miejscach gdzie jest zaczep.

Zostaje podjechać do mechanika ogarniającego Subaru :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, LosioDriver napisał:

Ok poddaję się.

Z tego co widzę zaczepy są jednak inaczej zbudowane.
Podważanie jak ten gość nie przyniosło skutku, nawet rwanie bardzo mocno powodowało jedynie powstawaniem wgłębienia w miejscach gdzie jest zaczep.

Zostaje podjechać do mechanika ogarniającego Subaru :D

Zobacz jeszcze tutaj:https://www.subaruforester.org/vbulletin/f77/clips-pillar-2006-forester-67188/

jest zdjęcie i widzę że inni też mają problem żeby tego nie pourywać:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panie i Panowie, mam problem ze światłami.
Mój Prosiaczek ma światła w takiej konfiguracji:
ffcpdw.jpg

Do tej pory było tak: manetka cały czas ustawiona na światła mijania - po odpaleniu włączały się światła mijania i tak sobie jeździłem. Jak włączałem drogowe (długie), to włączały się drogowe w reflektorach i dodatkowe lampy.

Dzisiaj - w jakiej pozycji nie byłaby manetka nie palą się światła mijania, przełączenie na długie powoduje włączenie długich w lampach, dodatkowe lampy martwe. Tył pali się normalnie. Myślałem, że może bezpiecznik (szczerze - nie sprawdzałem!) ale wtedy nie działały by długie w reflektorach - tak na logikę.

Macie pomysł gdzie szukać problemu?
ZDJĘCIE POGLĄDOWE - reflektory ogarniałem na jesień!

Edited by Zodiak

Share this post


Link to post
Share on other sites
Panie i Panowie, mam problem ze światłami.
Mój Prosiaczek ma światła w takiej konfiguracji:
ffcpdw.jpg&key=765e829868d422b78b342e223f7007cf61c0b5829d528cc48ff85916ed3f06af

Do tej pory było tak: manetka cały czas ustawiona na światła mijania - po odpaleniu włączały się światła mijania i tak sobie jeździłem. Jak włączałem drogowe (długie), to włączały się drogowe w reflektorach i dodatkowe lampy.

Dzisiaj - w jakiej pozycji nie byłaby manetka nie palą się światła mijania, przełączenie na długie powoduje włączenie długich w lampach, dodatkowe lampy martwe. Tył pali się normalnie. Myślałem, że może bezpiecznik (szczerze - nie sprawdzałem!) ale wtedy nie działały by długie w reflektorach - tak na logikę.

Macie pomysł gdzie szukać problemu?
ZDJĘCIE POGLĄDOWE - reflektory ogarniałem na jesień!

Sprawdź wtyczkę która wchodzi do manetki u mnie miałem upalony jeden pin i tez mi robił psikusa ze światłami. Pozdrawiam


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Rafaelo - podpowiesz jak się do nie dobrać?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkrecasz 3 śrubki które trzymają obudowę kolumny kierowniczej. Manetka trzyma się na dwóch kolejnych. Od świateł jest też chyba przekaźnik w komorze silnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ewemarkam - dzięki, jutro zajrzę, przekaźników gdzie dokładnie szukać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po lewej stronie, tzn strona kierowcy. Tam przynajmniej słyszałem że coś klika jak załączałem manetkę. Powinien być opisany, a jak nie to serwisówka jest na kresce kompletna. Tam na pewno znajdziesz który to dokładnie przekaźnik. Ale wydaje mi się że są one opisane tak samo jak bezpieczniki.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
[mention=32384]ewemarkam[/mention] - dzięki, jutro zajrzę, przekaźników gdzie dokładnie szukać?

Przekaźniki od świateł masz pod maska po lewej stronie. Do manetki dostaniesz się tak jak pisze kolega. Pozdrawiam i sorrki ze dopiero teraz pisze.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Rafaelo - sprawdziłem manetkę, dla pewności bezpieczniki, styki modułu przekaźnika włączającego światła (zaśniedziałe) i... kicha. Nie mam pomysłu co dalej. Jadę do mechanika, dzięki za podpowiedzi!

Share this post


Link to post
Share on other sites
[mention=19767]Rafaelo[/mention] - sprawdziłem manetkę, dla pewności bezpieczniki, styki modułu przekaźnika włączającego światła (zaśniedziałe) i... kicha. Nie mam pomysłu co dalej. Jadę do mechanika, dzięki za podpowiedzi!
Żarówki sprawdziłeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak włączasz mijania na manetce to cyka coś w skrzynce bezpieczników?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[mention=19767]Rafaelo[/mention] - sprawdziłem manetkę, dla pewności bezpieczniki, styki modułu przekaźnika włączającego światła (zaśniedziałe) i... kicha. Nie mam pomysłu co dalej. Jadę do mechanika, dzięki za podpowiedzi!

A przekaźniki pod maska ci pykają jak włączasz światła?
To możesz sprawdzić jeszcze wiązkę która idzie pod lewym błotnikiem czytałem gdzieś ze nieraz lubi się przetrzeć na przejściu z komory silnika pod błotnik. Jak nie to dobry elektryk cię czeka :(


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felgi 17" 7j 55ET na oponie 205/50/17 nie będą komplikowały w forku sturbo 2002rok?

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, daymanek napisał:

Felgi 17" 7j 55ET na oponie 205/50/17 nie będą komplikowały w forku sturbo 2002rok?

Po mojemu to trochę za niska ta opona. Jeśli nie obniżasz Forka to średnio to będzie wyglądać

Share this post


Link to post
Share on other sites

szybkie pytanie na temat osłony przegubu w Forester sg 2,5xt. Czy jest to osłona przegubu zewnetrznego (puytam dla upewnienia się) czy wewnetrznego?

ktoś podpowie? chce szybko wymienic zanim sie rozwali

 

IMG_20181110_141306[1].jpg

IMG_20181110_141313[1].jpg

IMG_20181110_141317[1].jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Artur Wróbel napisał:

szybkie pytanie na temat osłony przegubu w Forester sg 2,5xt. Czy jest to osłona przegubu zewnetrznego (puytam dla upewnienia się) czy wewnetrznego?

ktoś podpowie? chce szybko wymienic zanim sie rozwali

 

IMG_20181110_141306[1].jpg

IMG_20181110_141313[1].jpg

IMG_20181110_141317[1].jpg

 

Wewnętrzny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, daymanek napisał:

 

Osłona przegubu wewnętrznego.

Zewnętrzny to ten przy zwrotnicy koła

Share this post


Link to post
Share on other sites
Felgi 17" 7j 55ET na oponie 205/50/17 nie będą komplikowały w forku sturbo 2002rok?

Za nisko i za wąsko bo seria w s turbo masz 215/60/16 ja mam u siebie 215/55/17 i dobrze to wyglada nawet przy podniesionym Forku.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...