Jump to content

outback do oceny i dziwne piszczenie


krejzelik

Recommended Posts

witam kilka dni temu ogladalem tego outbacka http://olx.pl/oferta/subaru-outback-CID5-IDfdpa7.html#5141736c9b , auto troche zmęczone z zewnatrz co akceptuje i rozumiem bo ma juz troche lat, za to srodek w bardzo dobrym stanie. Martwi mnie jednak dziwne piszczenie po odpaleniu gdy auto jest na biegu jałowym, najprawdopodniej to dwumasa, wlasciciel twierdzi ze to nic dziwnego bo czesto sie to zdarza nawet po wymianie dwumasy i nie da sie temu zapobiec. Może ktos to potwierdzic czy rzeczywiscie tak jest? bo przyznam szczerze ze jestem dosyc swierzy w temacie subaru oraz jakby mogl ktos podac orientacyjna cene wymiany takiej dwumasy.

Edited by krejzelik
Link to comment
Share on other sites

Tak to może być dwu mas , właśnie takie dźwięki lubi wydawać. Ja z takim ćwierkaniem przejeździłem ponad 100kkm i nic po za tym ćwierkaniem się nie działo. Niestety dwu masa w tych modelach nie jest najwyższych lotów i dlatego wielu użytkowników zmienia przy okazji wymiany sprzęgła na zestaw z kołem jedno masowym. Jeżeli nic nie szarpie przy ruszaniu i sprzęgło pracuje  płynnie to nie ma się czym martwić, tylko tyle ,że ten dźwięk może drażnić.

Link to comment
Share on other sites

to żeby nie było tak łatwo i diagnoza jednoznaczna

Mi też coś piszczy przy rozruchu a mam AT  :D

No ale koledze nie tylko przy rozruchu jak zrozumiałem z zamieszczonego postu.

Jak tobie piszczy chwile po rozruchu to oznaka przeważnie skończonych łożysk w alternatorze. Po rozgrzaniu pewnie zaczyna chicho chodzić?

Link to comment
Share on other sites

 Martwi mnie jednak dziwne piszczenie po odpaleniu gdy auto jest na biegu jałowym,

No ale koledze nie tylko przy rozruchu jak zrozumiałem z zamieszczonego postu.

Jak tobie piszczy chwile po rozruchu to oznaka przeważnie skończonych łożysk w alternatorze. Po rozgrzaniu pewnie zaczyna chicho chodzić?

 

a ja skumałem że tylko  :P

Mi popiskuje juz tak od 4-5 miesięcy zaraz po rozruchu, nauczyłem się z tym żyć i nie ruszam aż nie pojawią się inne problemy  ;)

Link to comment
Share on other sites

brak sensownej interpunkcji i można to zinterpretować dwojako.

na pewni u ciebie w AT nie jest to łożysko wysprzęglika :)

dla świętego spokoju zobacz czy masz odpowiednio napięty pasek lub niesprawny napinacz bo może być tak, że ślizga się - taki efekt mam w starej t4 :(

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...