Jump to content

Wlot aka kurnik Forester SG - kilka pytań

dr.elich

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem Forka XT SG. Niestety pod wlotem leje się woda. Jak widzę - uszczelka butylowa (czy jaka tam jest) jest wyrobiona do tego stopnia,że jest szczelina i nie ma jak ściągnąć śrubami.

Z pewnością niejeden z Was wymieniał kurnik. Czy taką uszczelkę da się gdzieś dokupić? Chcę uniknąć klejenia, bo zamknęło by to drogę do pytania nr 2?

Jaki większy wlot pasuje p&p?

Znalazłem rozbieżne informacje, m.in. pokrywa się, że Bug STI. dzieniegdzie iszą też, że Blob WRX/STI?

Jak jest z wlotem z Hawka? 

Jak to jest naprawdę???

Edited by dr.elich

p&p pasuje tylko oryg. wlot od buga - wiem, bo zmienialem (i u mnie nie bylo problemu z ori uszczelka)

Dokładnie :)

Czyli czyt od innych modeli nie pasuje 

Edited by arnoldpe

Witam,

zakupiłem Forka XT SG. Niestety pod wlotem leje się woda. Jak widzę - uszczelka butylowa (czy jaka tam jest) jest wyrobiona do tego stopnia,że jest szczelina i nie ma jak ściągnąć śrubami.

Z pewnością niejeden z Was wymieniał kurnik. Czy taką uszczelkę da się gdzieś dokupić? Chcę uniknąć klejenia, bo zamknęło by to drogę do pytania nr 2?

Jaki większy wlot pasuje p&p?

Znalazłem rozbieżne informacje, m.in. pokrywa się, że Bug STI. dzieniegdzie iszą też, że Blob WRX/STI?

Jak jest z wlotem z Hawka? 

Jak to jest naprawdę???

Gąbkową samoprzylepną uszczelkę można kupić w Castoramie.

Kurnik od buga pasuje pnp ale splitter trzeba wyrzeźbić samemu - konieczne jest nawiercenie otworów i przedłużenie go do intercoolera.

http://forum.subaru.pl/index.php?/topic/26261-co-dzisiaj-zrobi%C5%82emam-przy-swoim-subaraczku/page-334#entry2362312

Dzięki, to już jasne. A Forkowy splitter podejdzie?

I inaczej - czy do IC z WRX lub STI trzeba splitter z Imprezy?

Oryginalny splitter przykręcić się da ale korzyści w wysokiego kurnika wtedy brak - zamiast przekierować powietrze na intercooler powstanie hamulec aerodynamiczny :-)

Intercooler z WRX jest mały więc jego montowanie nie ma większego sensu. TMIC z STI jest duży ale Forkowy splitter nie pokrywa całej powierzchni więc korzyści z dużego TMIC-a brak.

Splitter z Imprezy STI po nawierceniu otworów będzie pasować do maski i wysokiego kurnika ale gumowy fartuch nie będzie sięgać do intercoolera więc to bez sensu.

Tak więc albo trzeba kupić splitter z Subtle Solutions, który sięgnie od kurnika do intercoolera ale przerabiać splitter z Imprezy STI.

• 2 weeks later...

Gąbkową samoprzylepną uszczelkę można kupić w Castoramie.

Dziś auto postawiłem na serwis. Nie chcą się tykać tego wlotu ani dawać nieOEM uszczelek. Boją się, że jak dadzą byle co to będzie się woda gromadzić i rdzewieć.

Najpewniej będę to musiał jednak sam zrobić.

Ta uszczelka "gąbkowa" to jaka ma być? Butylowa? 

• 5 months later...
  • 2 years later...
  • 3 weeks later...
W dniu 1.02.2019 o 15:43, wojtek8830 napisał:

Troszkę odgrzebie ale nie ma sensu zakładać nowego tematu.

Czy wie ktoś ile jest roboty żeby wlot z wrx/sti blobeye zaadoptować do forestera sg5?

Też mam taki problem xD

• 1 month later...