dr.elich Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 (edited) Witam, zakupiłem Forka XT SG. Niestety pod wlotem leje się woda. Jak widzę - uszczelka butylowa (czy jaka tam jest) jest wyrobiona do tego stopnia,że jest szczelina i nie ma jak ściągnąć śrubami. Z pewnością niejeden z Was wymieniał kurnik. Czy taką uszczelkę da się gdzieś dokupić? Chcę uniknąć klejenia, bo zamknęło by to drogę do pytania nr 2? Jaki większy wlot pasuje p&p? Znalazłem rozbieżne informacje, m.in. pokrywa się, że Bug STI. dzieniegdzie iszą też, że Blob WRX/STI? Jak jest z wlotem z Hawka? Jak to jest naprawdę??? Edited March 30, 2016 by dr.elich Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_gt4 Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 p&p pasuje tylko oryg. wlot od buga - wiem, bo zmienialem (i u mnie nie bylo problemu z ori uszczelka) Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnoldpe Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 (edited) p&p pasuje tylko oryg. wlot od buga - wiem, bo zmienialem (i u mnie nie bylo problemu z ori uszczelka) Dokładnie Czyli czyt od innych modeli nie pasuje Edited March 30, 2016 by arnoldpe Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilP Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Zapomnieliscie dodac, ze bardzo ciezko go znalezc na rynku wtornym ale mozesz go zamowic w ASO (do polakierowania). Nr. kurnika z buga sti to: 90821FE022NN Link to comment Share on other sites More sharing options...
ForekXT Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Witam, zakupiłem Forka XT SG. Niestety pod wlotem leje się woda. Jak widzę - uszczelka butylowa (czy jaka tam jest) jest wyrobiona do tego stopnia,że jest szczelina i nie ma jak ściągnąć śrubami. Z pewnością niejeden z Was wymieniał kurnik. Czy taką uszczelkę da się gdzieś dokupić? Chcę uniknąć klejenia, bo zamknęło by to drogę do pytania nr 2? Jaki większy wlot pasuje p&p? Znalazłem rozbieżne informacje, m.in. pokrywa się, że Bug STI. dzieniegdzie iszą też, że Blob WRX/STI? Jak jest z wlotem z Hawka? Jak to jest naprawdę??? Gąbkową samoprzylepną uszczelkę można kupić w Castoramie. Kurnik od buga pasuje pnp ale splitter trzeba wyrzeźbić samemu - konieczne jest nawiercenie otworów i przedłużenie go do intercoolera. http://forum.subaru.pl/index.php?/topic/26261-co-dzisiaj-zrobi%C5%82emam-przy-swoim-subaraczku/page-334#entry2362312 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.elich Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Dzięki, to już jasne. A Forkowy splitter podejdzie? I inaczej - czy do IC z WRX lub STI trzeba splitter z Imprezy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ForekXT Posted March 30, 2016 Share Posted March 30, 2016 Dzięki, to już jasne. A Forkowy splitter podejdzie? I inaczej - czy do IC z WRX lub STI trzeba splitter z Imprezy? Oryginalny splitter przykręcić się da ale korzyści w wysokiego kurnika wtedy brak - zamiast przekierować powietrze na intercooler powstanie hamulec aerodynamiczny :-) Intercooler z WRX jest mały więc jego montowanie nie ma większego sensu. TMIC z STI jest duży ale Forkowy splitter nie pokrywa całej powierzchni więc korzyści z dużego TMIC-a brak. Splitter z Imprezy STI po nawierceniu otworów będzie pasować do maski i wysokiego kurnika ale gumowy fartuch nie będzie sięgać do intercoolera więc to bez sensu. Tak więc albo trzeba kupić splitter z Subtle Solutions, który sięgnie od kurnika do intercoolera ale przerabiać splitter z Imprezy STI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.elich Posted April 7, 2016 Author Share Posted April 7, 2016 Gąbkową samoprzylepną uszczelkę można kupić w Castoramie. Dziś auto postawiłem na serwis. Nie chcą się tykać tego wlotu ani dawać nieOEM uszczelek. Boją się, że jak dadzą byle co to będzie się woda gromadzić i rdzewieć. Najpewniej będę to musiał jednak sam zrobić. Ta uszczelka "gąbkowa" to jaka ma być? Butylowa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmlody Posted April 8, 2016 Share Posted April 8, 2016 p&p pasuje tylko oryg. wlot od buga - wiem, bo zmienialem (i u mnie nie bylo problemu z ori uszczelka) I do tej pory działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.elich Posted April 8, 2016 Author Share Posted April 8, 2016 Problem w tym, że u mnie jest pod nią szpara... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariowwa Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 pytanie gdzie kupie taki wlot?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaro Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Wlot od buga STI - montaż rzeźba (do sf nie pasuje nic) . Forumowicz Spokojny miał taki kurnik zamontowany na masce od n/a ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilP Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 ale wisniowa lodowka prima sort! :wub: Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaro Posted October 7, 2016 Share Posted October 7, 2016 Kiedyś mialem okazje kupić zderzak przód i tył od stb ale mi kafla było szkoda (teraz bym brał). Ładna lodóweczka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek8830 Posted February 1, 2019 Share Posted February 1, 2019 Troszkę odgrzebie ale nie ma sensu zakładać nowego tematu. Czy wie ktoś ile jest roboty żeby wlot z wrx/sti blobeye zaadoptować do forestera sg5? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adaśko Posted February 22, 2019 Share Posted February 22, 2019 W dniu 1.02.2019 o 15:43, wojtek8830 napisał: Troszkę odgrzebie ale nie ma sensu zakładać nowego tematu. Czy wie ktoś ile jest roboty żeby wlot z wrx/sti blobeye zaadoptować do forestera sg5? Też mam taki problem xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
dr.elich Posted April 15, 2019 Author Share Posted April 15, 2019 (edited) Trzeba szukać aftermarketowy do Buga, stylizowany na Bloba. Inaczej to rzeźba. A i tak pozostaje kwestia splittera. Edited April 15, 2019 by dr.elich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts